Palatka.bg

Удивителната Будапеща – Една от двете перли на Централна Европа

Будапеща, столицата на Унгария, е един от най-зашеметяващите градове в Европа, известен със своите дворци и забележителности, като внушителния каменен верижен мост, свързващ оживената Пеща със спокойната Буда.

Това е компактен град, който е лесен за разглеждане пеша, което задължително трябва да направите движейки се по река Дунав

Разхождайки се по брега ѝ може да се насладите на многобройни обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Не пропускайте и възможността за романтична разходка с лодка по течението на реката, което ще ви даде възможност да се насладите допълнително на всичко, което ви заобикаля

Будапеща исторически винаги е бил два града: Буда на запад и Пеща на изток. Двете селища се обединяват в един град през 1873 година.

Освен със своите невероятно забележителности Будапеща бързо се превръща и в кулинарен и винарски център. Тази тендеция е задвижвана от близостта на града с прекрасни винарски райони като Токай, Вилани  и Сексард.

За разлика от много други стари европейски столици, в Будапеща няма сгушен древен град в центъра, който да се обхожда бързо и е сгушил всички древни съкровища на града. Вместо това, Будапеща се разтяга и, като два града, и две много различни лица. Две страни, разделени от голямата река, но свързани с безброй мостове.

Една от най-красивите разходки е именно по и до впечатляващата Дунав. Независимо дали ви харесват туристическите кораби или не, бърз круиз е задължителен. С малка лодка може да се стигне и до една от известните турситически атракции на Будапеща – остров Маргарита.

Гледките на града са изключително разнообразни и цветни. Плоски и изпълни с големи сгради от едната страна, и хълмове с невероятен замък от другата страна, а в средата, освен тези наистина дълги речни круизни лодки, които заемат много от реката, е остров Маргарет. Подобно на всички големи градове, Будапеща има централен парк, където всички отиват да се разходят, да си организират пикник, да тренират или да прекарат лежерен ден със семейството.

В Будапеща този парк се намира на остров

Връщайки се на сушата, бихте могли да се насочите към централната част на града. В района се намира много луксозни и грандиозни хотели,а непосредствено пред сградата на Парламента, която също е невероятно архитектурно изпълнение, се намира едно от най-чувствените скулптури в света. Тя изобразява десетки бронзови обувки с лице към река Дунав. Скулптурата отдава почит на евреите, убити по време на Втората световна война и е знак, че подобни зверства не бива никога да се забравят, за да ги помним и да се борим те никога да не се повторят.

Пресичайки Верижния мост стигате до Буда- другата половинка на Будапеща. Мостът подобно на всички мостове над реката, е бил унищожен напълно през Втората световна война, но оттогава е възстановен до предишната си красота. За да стигнете до замъка има няколко възможни маршрута, като трябва да изберете такъв, който отговаря на желаното натоварване. Ако нямате особено желание да вървите по хълмовете на град, то е по-добре да се придвижите по най-популярни туристически машрут. Ако искате да изгорите повече калории и да се насладите на още красиви гледки се насочете към по-хълмистите опции.

Веднъж стигнали до върха на хълма, намирането на замъка е по-трудна задача, отколкото звучи. Замъкът Буда не е просто замък, а район, изпълнен с многобройни царски сгради, пълен мишмаш (което е, между другото, унгарска дума) от архитектурни стилове. Калдъръмени улички и арки ви водят да откриете всякакви странни и прекрасни сгради.

Наистина е чудо, че замъкът в Буда все още е там

Хълмът под него е пълен с пещери и тунели, някои от които са отворени за обществено ползване, други са били и са затворени, а с тях нови пътища са станали достъпни като алтернатива. Земята под замъка е истински лабиринт – странна смесица от истински пещери, изкуствени тунели, приказни истории и забележителни легенди. И много, много ресторанти. Традиционни, модерни,тематични. Някои от тях, може би изненадващи

Еврейската култура отдавна е част от историята на Будапеща и е подчертана в Rosenstein, малък и домашно развит, все пак велик ресторант. Той се намира в сянката на железопътната гара Келети. Огромното меню в това семейно завдение набляга на рецептите с месо. Всички ястие са специални неща, като например гъши крака с лук и картофено пюре и печена патица, с гарнитура от сини сливи и запържено зеле.

Унгария е  пълна с топли кулинарни изкушения, а Будапеща е чудесно място за да опитате всички, концетрирани в столицата. Градът е способен да ви предложи всичко, от което се нуждаете. Несъмнено няма да останете разочаровани от един от най-великите и впечатляващи европейски и световни градове. Той несъмнено ви очаква.