Palatka.bg

Тайнственият кратер „Патомски“, чийто произход все още е мистерия

През 1949 г. геолог на име Вадим Колпаков открива голяма могила варовик в северната част на региона Иркутск в югоизточната част на безбрежния Сибир, на около 360 км от областния център Бодайбо. Откритието е с любопитна форма с кратер в горната част и малка могила в центъра. Могилата е висока около 40 метра и широка 100 метра в основата. По-малката могила на върха е висока около 12 метра. Кратерът е кръстен Патомски, на близката река, която тече в район, но местните жители го наричат „Огненото гнездо на Огнения орел“.

След откриването на кратера се родили много теории и предположения за това какво би могло да го е създало

Дълго време се смятало, че това е структура, която се е родила вследствие на на удар от метеорит. Някои го свързвали с Тунгуския метеорит (Тунгуският метеорит е утвърдило се неправилно наименование на небесно тяло, летяло във вид на болид над цяла Европа и Сибир, взривило се и паднало край река Подкаменная Тунгуска на територията на днешния Красноярски край, Русия на 30 юни 1908 г.), чиито останки така и не са открити. Но кратерът не прилича на нито един друг известен пример за изменение на земята след удар на метеорит. На по-късен етап някои геолози предположили, че това може да е зараждащ се вулкан, но също така никога не е открит вулканичен материал или каквито и да е било други индикации, че в района има активна вулканична дейност.

Чрез преброяване на дървесни пръстени от дървета, растящи в кратера, сибирски учени са изчислили възрастта на кратера, която би трябвало да е около 250 години

Интересното е, че дърветата около кратера показват доказателства за ускорен растеж за период, подобен на този, наблюдаван в горите около Чернобил след ядрената катастрофа. Това поражда множество разнообразни теории за скрита атомна централа, катастрофирало НЛО с ядрено гориво на борда, тайна база за опити и какво ли още не. Досега не е открит обект, който да напомня на фрагментите на астероид или друг метал под кратера.

По-скорошната научна работа по кратера довела учените и изследователите до друго по-вероятно обяснение – газов вулкан. Могилата може да се е образувала от подземното отделяне на някои елементи като водород. Отделянето на топлина, придружаващо подземното отделяне на някои елементи причинява промени в размера на дървесните пръстени, което се интерпретира като необичаен растеж.

Александър Поспеев, доктор по геоложки и минералогични науки, разказва пред местното издание Siberian Times, „Дори и сега произходът на кратера не е разгадан и потвърден, но със сигурност можем да кажем, че той има земен произход“

Това, разбира се, породи множествено недоверие в привържениците на теориите на конспирациите и ловците на НЛО и извънземни, които твърдят, че са убедени във факта, че тайнственият кратер „Патомски“ е с извънземен произход и несъмнено съществува тайна, която правителството и учените крият. Както обикновено обаче истината е далеч по-прозаична и науката ще даде обяснение на този феномен, представяйки стъпка по стъпка категорични доказателства по какъв начин се е породил този природен феномен.

И до днес изключително любопитният кратер „Патомски“ представлява интерес за местните и малкото туристи, които посещават района и по-конкретно град Бодайбо, който макар и да е Административен център на Бодайбински район, към 2016 г. има население от едва 13 419 души, а имайки предвид далечното му от огромен процент от руското население местоположение, не са мнозина тези, които отделят толкова време, усилия и пари, за да посетят региона. Селището е основано през 1864 г. като складова база за златодобивната промишленост в района. През 1912 г. по време на протести на работници в рудниците близо до Бодайбо е извършен т. нар. Ленски разстрел.

В настоящето градът се опитва да се справи с икономическите си проблеми, преобразуването на икономиката, демографският срив, изолираността и липсата на работни възможности. Днес Бодайбо е умиращ град, чието бъдеще е под сериозна заплаха. Всички тези негативни фактори оказват влияние и върху интереса и възможностите на учените към кратера „Патомски“ и разкриването на неговите тайни.

Снимки