Palatka.bg

Вечният град в Италия, който носи духа на цялата човешка история

История. Култура. Изкуство. Това съчетава столицата на Италия – Рим, в едно.

Колкото и време да отделим, за да я разгледаме, едва ли ще е достатъчно. Защото също както останалите италиански градове, и Рим пленява душите на туристите. Остава завинаги в сърцата им. Поради тази причина не е изненада, че е мечтана дестинация за мнозина.

Снимка: Francesca Turchi

Прелестта на града се простира от най-малката църква до величествения Колизеум. Всяко място заразява чужденците с италианския дух и култура. С всяка крачка опознават все повече едно от най-древните места не само в Европа, но и в света. Ако сте наблюдателни и се оглеждате внимателно, акронимът SPQR (Senatus Populusque Romanus; “Сенатът и народът на Рим”) ще е навсякъде около вас. Мотото на града е изписано по сградите, тротоарите, дори и по фонтаните.

Не случайно Рим е наричан Вечният град. Съществуват археологически доказателства, че първите хора са населявали днешната италианска столица 12 хилядолетия пр.н.е.  От тогава до днес, през различните исторически епохи, Рим не е спирал да се разраства. От разкоша на величествената Римска империя, през разграбването на града от император Карл V, до обединението на Италия, когато постепенно градът се възражда отново, достигайки в пълнота своето величие и е обявен за столица на държавата. Всички тези исторически събития могат да бъде открити в детайлите на архитектурата, изкуството и улиците, които разглеждаме, разхождайки се из Рим.

Древна легенда разказва, че първите обитатели на тези земи били близнаците Ромул и Рем, отгледани от вълчица

Кралски овчар минал през леговището ѝ и спасил децата. Те израснали силни и мъдри в царския дворец. Когато научили, че са синове на бог Марс и весталката Рея Силвия и че майка им е била прокудена от съпруга си – Амулий (цар на Алба Лонга), заедно с тях, момчетата се обърнали срещу владетеля. Братята обаче не искали да живеят в Алба Лонга и взели решение да създадат нов град. Позиционирали го на Палатинския хълм, където някога били изоставени.

С изграждането на града, възникнала вражда помежду им, защото и двамата искали властта и да бъдат начело. Двамата не могли да разрешат спора си, нито да сложат край на съперничеството си. В крайна сметка разгневеният Ромул убил брат си, а след това пречистил себе си и близките си. Създал града, кръстил го на себе си – Рим и основал олтар.  Той е една от първите сгради, които впечатляват туристите, посетили Римския форум. Част е от базиликата Св. Св. Козма и Дамян.

Снимка: andreufebas
Римският форум се намира между Палатинския и Капитолийския хълм

Представлява пространство с антични улици, базилики и други храмове и арки. През Античността там се е намирало сърцето на Рим. На това място е бил центърът на религиозния, културния и обществения живот. Разхождайки се по древните улици и гледайки руините и реставрираните християнски храмове, можем само да си представим как са живели древните римляни. Това е едно от многобройните места в Рим, които съчетават история и култура в едно. Отключва въображението на всеки турист, като го кара да се потопи в центъра на Римската империя.

Форумът определено е мястото, което пресъздава най-добре животът на римляните през Античността

Ако само за секунда забравим кои сме, ако задържим фотоапарата в ръка, ако се откъснем само за миг, можем да се пренесем в онова време. Да си представим, че ние самите сме древните римляни, които се разхождат по тези улици. Сякаш отиваме на някъде не като туристи, а като част от една от най-древните цивилизации. Римският форум се състои от 9 храма (на Цезар, Ромул, Венера и Рома, Кастор и Полукс, Сатурн, Веста, Антонин и Фаустина, Конкордия, Веспасиан и Тит), трите базилики Юлия, Емилия и Максенций и Константин, както и от 4 арки (на Тит, Август, Тиберий и Септимий Север). Част от него са също и мястото на Римския сенат – Курия, трибуната, от която са били произнасяни множество речи – Ростра и държавният архив – Табуларий.

В близост до храма на Сатурн се намира и може би най-важната точка в цял Рим. Мястото на което някога се е извисявал величествен паметник на император Октавиан Август. Днес от него са останали само руини, символиката му продължава да живее, заключена в познатата фраза: „Всички пътища водят до Рим“. Монументът, още познат като Милиариум Ауреум, се смята за централната точка, спрямо която са измервани всички пътища в древния град.

До Римския форум се намира Палатинският хълм. От върха му се разкрива величествена гледка към абсолютно целия град. На самия хълм се простират останките от някогашния дворец на Домициан, един от най-големите стадиони в Древен Рим, къщите на Август и Ливия, както и приказна градина, в която и до днес може да видите различни растителни видове.

Coliseum

След обиколката на форума и Палатинския хълм стигаме и до един от символите на Рим – Колизеума. Основната атракция за повечето туристи. Днес значителна част от тази внушителна постройка е разрушена. Поглеждайки нагоре обаче се забелязва мястото, от което е наблюдавал императорът. Колизеумът се състои от 3 етажа и подземие, в което са били държани животните и гладиаторите. То се е намира точно под сцената, малка част от която е реставрирана. Още при самия вход на Колизеума се намира голям кръст, поставен в памет на хилядите починали в гладиаторските игри.

Историята на Рим не обхваща единствено Античността

Едно от основните явления повлияли на развитието на града е християнството. Църквата като институция е имала огромна сила върху сформирането на всички италиански градове. Римската църква винаги е била една от най-влиятелните от историята.  Поради тази причина можем да наречем града дом на християнството. Величествените куполи на базиликите, които красят целия град, са творение на изкусни майстори и могат да се разглеждат като истинско произведение на изкуството. Начинът, по който са изрисувани отвътре също може да накара дъха на всеки турист да спре, без значение дали проповядва християнството или друга религия.

Таваните на базиликите включват множество картини, които разказват различна история от Библията. Великолепието на някои от произведенията на изкуството е подчертано с резбовани и дори позлатени тавани. В християнските храмове има и множество колони и величествени скулптури, които засилват въздействието върху посетителите. Сред имената на артистите, чиито произведения се намират в римските църкви се нареждат Донатело, Рафаело, Буланже. Някои от най-внушителните базилики са Санта Мария ин Арачели, Сан Джовани ин Латерано, Санта Мария Маджоре.

Victor Emmanuel II

Паметникът на Виктор Емануил

Освен християнските храмове, сред големите забележителности на Рим се нареждат паметникът на Виктор Емануил II и Пантеонът

На площад Венеция, до хълма Капитолий, се намира един от най-големите монументи в града. Той е посветен на Виктор Емануил II – кралят на Сардиния, успял да обедини Италия, отново да я направи силна и да я превърне в кралство. По тази причина той е обявен за неин владетел и в негова чест се издига високият паметник. Днес, до него е построен асансьор, който позволява на туристите да се качат до върха на монумента и да погледнат цял Рим от високо. Колизеумът, хълмът Палатин, множеството базилики – всички символи на града се виждат от величествената панорамна гледка.

Пантеонът е мястото в Рим, което съчетава старата и новата религия в едно. В минало е бил храм на всички древноримски богове. След като приемат християнството, римляните осветяват езическото място и го превръщат в дом на новата религия. Храмът е и архитектурно чудо за времето, в което е построен. Конструкцията му е изключително интересна, като най-любопитен за туристите е кръглият oтвор в центъра на върха на купола. През него влиза светлина, а древните предания гласят, че поради мистиката на мястото, когато е валяло не са падали дъждовни капки.

Базилики. Антични улици. Величествени монументи. Множество са чудесата на Рим. Но дали това е всичко ?

Пътуването ви до столицата на Италия е било почти напразно, ако пропуснете да посетите някои от най-красивите фонтани в света. Сред тях са Фонтанът на Четирите реки – представлява египетски обелиск, около който са разположени скулптори на четирите речни Бога, символизиращи реките Нил, Ганг, Дунав и Рио де ла Плата, Фонтанът с Тритон, Фонтанът Аква Паола. Но най-забележителното произведение на изкуството, пред чиято красота се покланят всички туристи е Фонтанът ди Треви.

В центъра на шедьовъра на Николо Слави и Пиетро Брачи се намира величествена скулптора на бог  Нептун. Това вероятно би било любимото място на много местни, ако пред фонтана нямаше тълпи от туристи. Без значение от сезона около Фонтана ди Треви винаги има хора, които искат да се полюбуват на красотата му. Вечер често е по-спокойно и тогава може да се насладите в пълна степен на гледката. Когато и да решите да посетите великолепното място, абстрахирайте се от хората около вас и просто изживейте мига. Разбира се, не забравяйте да хвърлите монета във фонтана. Според легендата, ако пуснете една ще се върнете отново в Рим, ако са две – ще се влюбите, ако са три – ще сключите брак.

Независимо колко монети решите да хвърлите във Фонтана ди Треви е неизбежно влюбването ви в Рим. Затова, ако все още не сте имали възможността да го посетите, време е да планирате следващата си почивка в чужбина. Със сигурност няма да останете разочаровани.