Palatka.bg

Защо една държава, която си представяме, че е покрита с лед плаща на други държави за…лед?

Името Исландия е едно много, много погрешно название. В действителност страната е изумително зелена, особено през лятото, а само около десет процента от Исландия всъщност е покрита с трайни ледове. Това до голяма степен се дължи на топлия северноатлантически океан, който поддържа топлия климат на острова и бреговете му без лед през зимата, въпреки че се намира толкова близо до Арктика. Независимо от всички тези географски особености и факти голяма част от хората си представят една тъмна, студена и покрита с лед страна, която може да има недостиг на всичко, но категорично ще има излишък от един конкретен продукт – лед.

Легендата разказва, че викингските жители на Исландия избират подобно „заблуждаващо“ име, за да откажат хората, които биха проявили желание, да се заселят в новите земи на викингите

Идеята им била, че думата „лед“ ще обезкуражи хората да идват тук и да открият, че техният остров всъщност е зелен, величествен и особено приятен. Тази история обаче е само мит. Истината е, че Исландия е имало много различни имена в миналото. Когато първите скандинавските изследователи, водени от митичния Наддадор за пръв път пристигнали в Исландия, страната била заснежена и пристигнали моряци я нарекли Снеланд.

По-късно, когато пристига викингът от днешна Швеция Гардар Сваваросон, той преименува острова на Garðarshólmur, т.е. Островът на Гардар. През 9-и век друг викинг, наречен Флоки Вилгердарсон напуска родината си в търсене на Островът на Гардар. Когато пристига на острова той бил много зле подготвен за зимата. Докато чакал настъпването на пролетта, той се качил на една от високите местни планини и бил силно обезкуражен, виждайки наблизо фиорд, пълен с айсберги. Това били огромно разочарование, което го накарало да даде на острова името Исландия – име, което останало непроменено и до днес.

В крайна сметка се оказва, че ледът в Исландия далеч не е толкова много, колкото бихме предположили, чувайки името

Разбира се, това не означава, че наоколо няма плаващи айсберги, които бихте могли теоретично да използвате за леда в уискито си, нито пък, че няма ледници, от които бихте могли да се отчупите малко парченце, но на практика ситуацията е далеч по-сложна. Един конкретен фактор винаги обаче оказва огромно влияние, когато говорим за Исландия – страната е известна с високите си цени и скъпия начин на живот.

Поради отдалечеността си от Европа и всяка друга цивилизация, както и заради неблагоприятния климат, като много други изолирани северни острови, Исландия разчита до голяма степен на вноса на много продукти, включително масло, пшеница, зеленчуци и други основни храни. Това означава, че всичко в Исландия е далеч по-скъпо, отколкото би струвало на континента. За радост исландците се радват на някои от най-високите заплати в света, което им позволява да закупуват тези скъпи продукти.

Това води до високи разходи за труд и всичко, което се произвежда в Исландия, в крайна сметка също се оказва изключително скъпо. Това е порочен кръг, от който излизането е почти невъзможно. От една страна високите заплати на местните хора осигуряват добър стандарт на живот на исландците, което несъмнено е положително, но от друга страна често излиза на производителите далеч по-евтино за закупят дадена стока от Европа и да я транспортират в Исландия, отколкото да я произвеждат на място.

Колкото и странно да звучи ледът е именно такъв продукт

Оказва се, че ледът, внесен от други страни, е с около 40% по-евтин от леда, произведен в Исландия, въпреки факта, че електричеството е невероятно евтино в Исландия поради огромните водноелектрически и геотермални ресурси на страната. Благодарение на енергията, която създават местните хора плащат пренебрежимо ниски сметки за ток. Заради високия стандарт Исландия внася тонове лед от Норвегия, Великобритания и дори от Съединените щати. Този лед се продава в магазините за хранителни стоки, за да се запази прясно месото, рибата, както и всички продукти, които имат нужда от охлаждане.

Iceland Landscape

Quiet