Palatka.bg

В случай на ядрена война и масов глад: Хранилището за Деня на страшния съд складира семена за цял свят

Международното хранилище на семена или познато още като семенохранилище Шпицберген (Svalbard Global Seed Vault) е създадено от страха или по-скоро от инстинкта за самосъхранение на човечеството. За много от хората е известно като Хранилището за Деня на страшния съд и причината да съществува е именно тази – да спаси оцелелите в случай на есктремни условия като масов глад след опустошителна глобална катастрофа.

Много от обикновените хора дори не подозират за съществуването на Хранилището

И как е възможно това, след като сме потопени в изобилие от храна и стоки? Често чуваме за безвъзвратно изчезващите животни като тигри, носорози и китове. Но сякаш забравяме за растенията. Те не са по-малко важни за екологическия баланс на планетата. Растенията също се намират под заплаха от изчезване. Плодовете и зеленчуците, който хората са отглеждали в продължение на векове постепенно умират.

А какво би се случило при една глобална ядрена война, удар от астероид или катастрофално изменение на климата? Може ли човечеството  (или остатъците от него) да „рестартират“ живота на Земята? Ще бъде ли достатъчно разнообразието на растителността за нормалното функциониране на цивилизацията? Решение има и то е нещо като познатия ни Ноев ковчег, но служи за съхранение на семена.

Международното семенохранилище се намира на остров Шпицберген – най-големият и единственият постоянно населен остров от архипелага Свалбард, Норвегия. Там живеят не повече от 2000 души.

Защо било създадено Международното хранилище за семена?

В този момент в хранилището се съхраняват около 1750 гена на семена. Целта е да бъде предотвратена загубата на мащабни регионални и глобални катастрофи, нещо с което човечеството вече има опит. Това се случило със Националната банка за семена във Филипините, която била повредена в резултат на наводнение, а по-късно унищожена от пожар. Банката за семена в Афганистан, Сирия и Ирак пък била напълно погубена в хода на военните действия в региона.

Ето защо остров Шпицберген бил избран поради липсата на тектонична активност и вечния мраз, който е нужен за отличното съхранение на генен материал. Намиращо се на височина от 130 метра надморско равнище, хранилището се захранва от енергията на въглища, поддържащи хладилната система в помещението. С помощта на допълнително охлаждане температурата винаги остава около минус 18 градуса по Целзий – точно колкото е студено в камерата на обикновен домакински хладилник. В случай, че оборудването бъде повредено, въздухът в помещението ще се задържи на нужното ниво температура преди да достигне до критичната точка от минус 3 градуса.

Според специалистите в хранилището могат да се съхраняват семена на повечето ни познати растителни култури в продължение на около 100 години. Някои от тях имат възможност да оцелеят в продължение на хилядолетие.

Намиращ се далеч от конфликтни зони, местоположението на архипелага също играе важна роля за безопасността му

Дори там да няма постоянно човешко присъствие, управлението на обекта се осъществява от Северния център за генетични ресурси с помощта на датчици и уебкамери, следящи всяко движение наоколо.

Въпреки че входът на хранилището се забелязва отдалеч, същинската част на „сейфа“ за семена се намира на дълбочина от 120 метра. То се простира във вътрешната частна хълм и коридорите са добре осветени от постоянно работеща инсталация. Покривът и входът му са изградени от стомана, огледала и призми. През лятото външната част отразява полярната светлина, а през зимата 200-те оптични кабели върху покрива придават на постройката приглушена зелена светлина.

Строителството на Хранилището за Деня на страшния съд започнало през 2006 година с тържественото откриване на първата копка в присъствието на премиер-министрите на Норвегия, Швеция, Финландия, Дания и Исландия. Само за две години то било напълно изградено и готово за работа, като изграждането струвало почти 10 милиона долара. Значителна помощ във финансирането на поддръжката на хранилището доказва чрез помощта си редица хуманитарни организации и световноизвестни меценати.

Само година след откриването си хранилището вече било попълнено с над 268 хиляди образци на растения, а до края на 2018 година съхранявало около 1 милион

Всеки образец съдържа около 500 семена, запечатани в херметически пакет. Общият капацитет на хранилището може да побере поне 4,5 милиона образци на растения. Поддържането на постоянна температура от минус 18 градуса способства за предотвратяване на стареене на семената.

Въпреки че Норвегия стопанисва хранилището за семена, тя не е собственик на съоръжението. Достъпът до семената, както и попълването на нови образци се извършва под условията на Международния договор за генетични ресурси за прехрана и земеделие, утвърден от 118 държави. Функционирането на хранилището като своеобразна банка има свои особеностите на ред на достъп до семената. Абсолютно право на разпореждане със семената имат онези, които са дали свои принос за попълване на хранилището. С други думи никой няма право на достъп до чужди семена, което правило се надяваме, че ще отпадне автоматично в случай, че наистина дойде денят за спасяване на човечеството при глобална катастрофа.