Palatka.bg

Мястото, което никога няма да забравите: Небесната градина на Ирландия

Ирландия – зелен рай на неповторими природни ландшафти, скалистите брегове, чисти езера и съхранили се във времето величествени замъци от древни времена. Тя е една от най-красивите страни в света и е невъзможно да ви стигне една екскурзия, за да я преоткриете. Едно такова място от Изумрудения остров се крие в зелената прегръдка на ирландската природа.

Позната като кратерът Irish Sky Garden (Ирландската небесна градина), гигантският ландшафтен паметник е творение на човека с помощта на Природата. Небесната градина е създадена от американският ландшафтен художник Джеймс Търел, който е привел изкуството на напълно ново ниво. Чрез разработването на оптично-пространствени проекти Търел показва, че реалността се отличава от видимото от очите.

Точно такъв обект на изкуството е Ирландската небесна градина – загадъчно място, сгушено в южното графство Корк

Но магнетичният зелен кръг не е просто красиво късче на изкуството, което радва окото. Градината представлява обсерватория под открито небе с дълбочина от 13 метра и диаметър 25 метра. На дъното на зеления кратер са разположени големи камъни. По идеята на автора на проекта, когато човек лежи в центъра на градината може да съзерцава безкрайно небето, простиращо се в безкрая над него.

Нищо не може да отвлече вниманието на наблюдателя (изключете или просто не взимайте със себе си телефона), тъй като намирайки се в кръга, обгръщащ всичко наоколо, периферното зрение на човек е ограничено. Само вие и небето над вас.

За да попаднете в центъра на Небесната градина, трябва да преминете през тесен тунел. Създаването му е е случайна хрумка – Джеймс Търел си поставил за цел да пресъздаде асоциацията с раждане. За по-силен ефект е края на тунела в определено време на деня ярката слънчева светлина пробива своя път. Всички желаещи могат да посетят необичайното място в периода между месеците април и ноември. На територията на градината прииждат множество туристи, но Джеймс Търел е убеден, че в зеления кръг човек трябва да остане напълно сам.

Творецът твърди, че неговата работа е създадена само за един зрител

И наистина, Небесната градина е идеално място за уeдинения със собствените мисли, докато съзерцаваш обкръжаващия свят в наслаждение и покой. Сякаш едно от онези райски места, в които човек жадува да избяга и да се свърже с настоящето и природата, далеч от шумното и забързано ежедневие.