Palatka.bg

Вилхелмщайн – необикновеният квадратен остров на Германия

Вилхелмщайн е остров в Германия, който не е творение на природата, а е дело на човешката ръка. Странният изкуствен остров в перфектна квадратна форма се намира в езерото Щайнхудер Мер. Необикновеният облик на Вилхелмщайн (Wilhelmstein) е свързан с замисъла му на старинно крепостно съоръжение. Размерите му са 120 х 120 метра, като общата площ е около 12500 квадратни метра. Островът разполага и със собствено пристанище.

Плуващ във водата недалеч от крайбрежието на серверната част на Германия на 30 километра от град Хановер, остров Вилхелмщайн има своя интересна история. Той бил построен през XVIII век  между 1761 и 1767 година. Това било времето на управление на град Вилхелм, който произхождал от династията Шаумбург-Липпе. Вече се досещате, че островът е получил своето наименование в чест на графа.

За да може да се зашити от всякаква заплаха, Вилхелм решил да построи свое укрепление в средата на езерото. В основата на острова лежи голямо количество камъни, който били доставени с лодки от местните рибари. Хората, живеещи край езерото също допринесли за строежа – събрали около 30 кубични метра пясък, чакъл и камъни – трудоемък процес, продължил в продължение на пет години. Всяко лqто рибарите превозвали материал на своите лодките, а през зимата използвали шейни върху замръзналата вода.

В различни периоди на времето на остров Вилхелмщайн били разполагани военни лагери и затвори. Но веднага след като построяването на острова приключило, граф Вилхелмщайн организирал военно училище и го нарекъл „Практическа артилерия“ и „Школата на гения“. Училището служило за военно подразделение, където се провеждала подготовка на офицери и сержанти. Учениците първо живеели на острова, след което били изпращани да продължат подготовката си в градчето Щайнхуд. В училището се преподавали не само военни знания, но и тактически дисциплини, стрелба, както физика, медицина, химия, история и чужди езици. Най-хубавото било, че обучението било напълно безплатно.

След смъртта на графа военното училище било преместено в град Бюкебург, Долна Саксония. Това бил и моментът на забвение, което сполетяло остров Вилхелмщайн. От края на XVIII век до началото на XIX век той бил превърнат в затвор. В началото тук били затваряни престъпници, излежаващи дълги присъди и доживотен затвор. През 1815 година на острова имало само 10 постоянни затворници, но за периода от 80 години от началото на съществуването си, над 300 престъпници били заключени на изкуствения остров.

Крепостта Вилхелмщайн

Най-голямата сграда на острова е крепостта, която се отличава с формата си на звезда. И до ден днешен тя се намира в центъра на острова. По време на строежа на острова там бил издигнат хълм с четири бастиона и цитадела. Външните стени били изградени от каменни блокове, а вътрешните части били подсилени с кирпич. Войниците пребивавали в каземати – обезопасени помещения за защита от вражески огън. Хранилищата служели и като складове за боеприпаси и хранителни продукти.

Казематите станали основа за издигането на замък, където живеел командира на крепостта и офицерите. На върха се виждала кула, в която от 1774 година се помещавала и обсерватория.

Граф Вилхелмщайн бил достатъчно опитен военен, защото бил артилерист в Седемгодишната война (1756-1753г.) Въоръжавайки крепостта с многочислен брой пушки, до 1777 година оръжията наброявали 166. В случай на война графът предвиждал използването на резерв от 800 войници. Всяка година на острова се обучавали по 250 души, но по-късно броят им бил намален до 150 човека. През 1782 година военният контингент наброявал едва 22 души.

Но службата в крепостта не била най-безопасното занимание. Високата влажност причинявала простуда и ревматизъм. Ето защо в мирно време войниците прекарвали не повече от 10 дни на острова.

И все пак военният остров не бил издигнат в напразно очакване на военни действия През 1787 година, 10 години след смъртта на граф Вилхелмщайн хесенската войска окупирала цялото графство, без да срещне съпротивление. Нашествениците се отправили към острова, където в това време се укривали около 150 души. Хесенците били възпрепятствани от блатистото езеро и дълго време не могли да измислят как да достигнат до острова, от където се стреляло. Това време било напълно достатъчно, за да дойде подкрепление на военните от острова и да удари в тила противника. Хесенците били принудени да отстъпят.

Днес остров Вилхелмщайн функционира като исторически музей и популярно място за посещение. Уютно кафе и две къщи за гости допринасят за приятния престой. Реставрацията на острова – дело на сегашния собственик принц Александър Зу Шамбург-Липпе, струвала около 1 милион евро. Често там се организират изложби и исторически лекции. Всяка година островът е посещаван от над 80000 души.