Palatka.bg

Първият „небостъргач в историята“ не се намира в САЩ, а най-вероятно в…Йемен

Град Шибам, е град разположен в централно-западната част на област Хадрамаут в Йемен и е с население 13 316 жители по данни от преброяването през 2004 г. Градът се намира в пустинята Рамлат ал Саб’атайн и е световноизвестен най-вече с високите си небостъргачи. В този малък, но знаменит с историята и миналото си град съществуват над 500 жилищни сгради, построени от глинени тухли къщи. Почти всички от тях притежават между 5 и 11 етажа,а някои от тях се извисяват на повече от 30 метра височина. Странната гледка и изглед над града, който високите сгради създават е спечелил на Шибам наименованието „Пустинният Манхатън“.

Град Шибам често e наричан „най-старият град на небостъргач в света“ и до днес е един от най-старите и най-добрите примери за градско планиране, основаващ се на принципа на вертикалното строителство. Планът му е трапецовиден, почти правоъгълен; и е ограден от пръстеновидни стени, в които е оформен блок от жилища, изградени от земята върху ортогонална мрежа. Шибам е основан през 3-ти век, но повечето от къщите, които съществуват днес датират „едва“ от 16-ти век, тъй като градът става жертва на опустошителни наводнения и друго природни бедствия през 1532 г. и 1533 г.

Все пак някои по-стари къщи и големи сгради са запазени и са оцелели още от първите векове на Исляма, като пещерната джамия, построена през 904 г., и замъкът, построен през 1220 г.

Традиционно мазетата и по-долните етаж, които обикновено са без прозорци се използват за съхранение на зърно и други реколти. На средите етажи били общите стаи и кухнята, а спалните и баните и били на най-горните етажи. Основната стая на втория етаж се използва почти изключително и само от мъжете, където те се срещали и разговаряли. Често тези помещения били пищно украсени с прекрасни  дърворезби, детайлни елементи и много декорация, като се обръщало специално естетическо внимание дори и на тавана. Женските стаи пък били на по-високите етажи – обикновено на третия или четвъртия етаж. Най-високите стаи били за общо ползване от цялото семейство, а най- горните нива често имали тунели, мостове и врати, свързващи отделните къщи. Целта зад това решение била основно да се гарантира по-високо ниво на сигурност, но имала и директен практичен елемент, особено за старите хора, които трудно се разхождали нагоре – надолу по безкрайните стълбища из къщата.

Къщите се налагало непрестанно да бъдат възстановявани и обновявани през вековете. Дъждът и ерозията са постоянни заплахи за сградите тук. За да защитят домовете си, жителите на йеменския град трябвало да покрият с дебели покривни конструкции къщите си, както и фасадите и покривите, които били допълнително уплътнявани. Тези, които можели да си го позволят пръскали къщите си със специален препарат, за да ги предпазят от термити и други досадни животни.

За съжаление пред града съществуват множество предизвикателства, с които трябва да се справя

Сградите са често застрашени от вятър, дъжд и топлинна ерозия и изискват постоянно поддръжка, за да се запазят структурите стабилни. Градът беше силно засегнат от наводненията, причинени от тропически циклон през 2008 г. Много от основите сгради в града бяха сeриозно увредени, вследствие на наводнения и повишено ниво на водата. Огромен проблем, който в крайна сметка доведе до срутването на няколко от къщите. Йеменският град е бил и сред целта на масовата терористична атака на Ал Кайда в страната през 2009 г.

През 2015 г. град Шибам е добавен в списъка на местата от световното културно наследство, които се намират в опасност. Причината беше избухналата жестока гражданска война в Йемен. Много ценни исторически сгради са били сериозно увредени по време на тежки бомбардировки в страната и продължават и до днес да са изложени на риск от въоръжен конфликт.

Намиращия се в непосредствена близост град Тарим пък е дом най-високата структура в долината Хадрамаут – минарето на джамията Ал-Михард, което също е изцяло построено с глинени тухли. То се извисява на височина от приблизително 53,53 метра, което го прави най-високото минаре в южната част на Арабския полуостров.