Palatka.bg

Балестрино – саморазрушаващият се средновековен град-призрак, който не може да бъде спасен от никого

Когато става въпрос за кокетните старинни италиански градчета, повечето туроператори ще ви покажат най-популярната им част, разкошна гледка от птичи поглед и живописни гледки към лазурното море. Вероятно такова би било представянето на града Балестрино, където живеят и идват посетители, отсядайки с най-голямо удоволствие в новата част на града. Но истинската перла, наречена „Балестрино“ е старият и изоставен град – безлюден и тих като призрачен квартал. Само на няколко километра от брега животът отдавна е спрял и причината за това е волята на природата, която хората следват, за да могат да оцелеят.

Огромен замък се извисява над покривите на старите къщи

По улиците липсва всякакво човешко присъствие, което прави Балестрино един от най-известните изоставени градове на Италия. Такъв е вече повече от половин век.

Днес Балестрино, намиращ се на 70 километра от Генуа, не съществува в официалната статистика на действащите населявани градове. През 1953 година в Италия било прието решение всички жители да се преселят в Лигурия. Не ставало въпрос за лошо строителство, липса на канализация или поминък. Причината била нестабилната сеизмологична обстановка. Земетресенията в региона, върху който се намирал Балестрино непрекъснато разлюлявали градчето и било напълно безсмислено да се извършват всякакви възстановителни дейности.

Китният облик на италианското градче бил разцъфнал още от средата на XIX век, когато местните фермери замогнали, благодарение на производството на зехтин. Те желаели да бъдат не просто добре обезпечени селяни, а да не отстъпват по нищо на уважаемите граждани от големите градове. Балестрино бил малък, но уреден и богат, което продължило кратко. В края на по-миналия век започнала серия от разрушителни земетресения. Едно от тях било с магнитуд 6.7 по Рихтер и се случило през 1887 година. Разбира се градът не бил изравнен със земята, но неговият чар сякаш започнал за залязва. Жителите и техните семейства не искали нищо друго, освен вече след динамичния ден, да се приберат в спокойните си домове – нещо, което вече не било възможно.

Въпреки интересната история на града, безмилостната природа прогонила жителите

Според жителите, живеещи в съседство на Балестрино, всеки ден в средновековното градче се срутва стена или част от полуразрушен покрив. Оцелелите през вековете, но изоставени здания, стават все по-малко. Ако човек се разходи по старинните необитаеми улици, където дори не могат да се разминат трима души, може да се натъкне на парченца от стари вестници, залепени по стените или дори да се натъкне на изпусната на земята монета.

Замъкът на маркизите в Балестрино – една от най-големите атракции на изоставения град –  представлява огромен интерес за посетителите и до днес. Той е построен върху основите на стар бенедиктински манастир и в продължение на много векове принадлежал на маркизите от знатния род Ланге Монферато, управлявали града. В средата на XVI век недоволни от разхолния живот на управниците, обикновените балестринци организирали погром над замъка. Владетелят Антонио бил убит в постелите си от простолюдната си любовница. Следващите поколения от аристократи си взели поука и водели по-смирен начин на живот.

За добро или зло градът е напълно закрит за посещения с наредба от властите

През зимата градът е изключително опасен за разходки. От птичи поглед Балестрино се разгръща пред очите в пълната си красота и притихналост. Дали поради адреналинът, предизвикан от зловещия чар или поради носталгията, в последните години все повече туристи, жадуващи да надзърнат отдалеч какво се крие зад тихите ъгли привличат посетители в някогашното живо градче.

Близо до него се намира новата част на града, наречена Борго. Там съвременните и удобни къщи започват да увеличават броя си, като днес новата част е населявана от около 500 души, което е със 100 души повече от евакуираните жители на стария Балестрино.