Palatka.bg

Каньонът Янги-Кала – огнената крепост на Туркменистан

Малко хора са чували за него, а още по-малко са предприемали пътешествие до него. Едно от най-впечатляващите национални и природни богатства на Туркменистан е каньонът Янги-Кала. Но ако решите да го посетите, се заредете добре с вода и гориво.

Туркменистан е сред най-малко населените страни на Централна Азия, но подценяван, той е в списъка и на най-малко посещаваните държави в региона

Далеч в северозападните земи на Туркменистан на 250 километра от столицата Ашхабад е разположена зрелищна природна атракция, която дори много туркменистанци не са имали удоволствието да зърнат. Янги-Кала, пейзаж от цветни каньони, сякаш отнесени от вихъра, се простира със своите странни пясъчни формирования на 24 километра по протежението на Кара Богаз Гол – заливът-лагуна на Туркменистан в близост до Каспийско море.

Някога преди милиони години каньонът Янги-Кала, изцяло покрит с вода, представлявал дъното на древния океан

Когато настъпило пресушаване на океана, се появили скалисти била и полета, а силният вятър и дъжд брулели върховете им. Постепенно започнали да се образуват каньони и скални ниши. Днес стените им са изпъстрени в райета, присъщи на чудати морски същества, изплували от тайнствените дълбини на океана. А ръждивият спектър розови, оранжеви, червени и жълти нюанси придават на каньона Янги-Кала неповторим вид на неизстиваща жарава. Неслучайно в превод от туркменски Янги-Кала означава „Огнени крепости“.

Понякога Янги-Кала бива наричан „Гранд Каньона на Ценрална Азия“, което е неточна препратка към знаменития аризонски Гранд Каньон

Азиатският каньон няма своя река като Колорадо, която изкусно си проправила път, оформяйки отвесни завои. Янги-Кала прилича късче пейзаж от Марс – хаотично осеян с кратери и застинали дипли – парченце от Вселената, където малко хора са стъпвали, а бродещите камили изглеждат като изгубили се същества от друг свят.

Мястото е прекрасна дестинация за походи и нощувки на палатки. Ако сте готови да последвате непреодолимо желание да се почувствате като на чужда планета , каньонът Янги-Кала ви очаква, но помнете – най-напред се пригответе да пътувате около 5 часа с джип от град Балканабад.  Черните пътища и оскъдният асфалт ще поставят под изпитание търпението ви. Затова не забравяйте да приложите съветите от началото на статията, както и да вземете със себе си топли дрехи, защото там може да бъде изключително ветровито и мразовито през нощта.

еуфУрия в Парк – театър Борисова

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

НА ЖИВО В ПАРК-ТЕАТЪР “БОРИСОВА ГРАДИНА”

Advertisement