Palatka.bg

Най-големият метеоритен кратер в света

Как изглежда мястото, на което се е стоварила невъобразима по мощта си сила от удара на метеорит? Доказателство за такъв сблъсък се вижда в северната част на американския щат Аризона. Там се намира един от малкото големи и добре съхранили се метеоритни кратери в света. Аризонският кратер е познат с името Барингер, а дълбочината му е повече от 180 метра. Диаметърът му надхвърля 1220 метра и това го прави видим не само от птичи поглед, но и от спътниците в космоса. Съществува предположение, че образувалата се при удара дупка е дело на метеорит с размер не по-малък от 60 метра. Това се случило преди 50 хиляди години и взривът, състоял се при падането, бил толкова мощен, че надминавал в хиляди пъти силата на атомната бомба, хвърлена над японския град Хирошима.

Аризонският кратер бил открит в края на XIX век, но изследванията започнали едва в началото на XX век.

Участъкът, където се намира кратерът, бил закупен от инженера Даниел Барингер и това дало началото на изследователската работа по необикновеното място. Ученият предположил, че метеоритът може би съдържал в себе си желязо, но в подкрепа на подобна хипотеза трябвало да бъдат намерени негови остатъци.

Скоро, добре скрити на дълбочина то 115 метра, били намерени многобройни фрагменти, в чиито състав попадали желязо и никел. В района на кратера били събрани десетки тонове от отломки на метеоритен метал, като най-голямата от тях тежала около 640 килограма. В хода на търсенето бормашината се натъкнала на изключително твърди тела. Освен металосъдържащи фрагменти с различни размери, включително пепел, били открити и диаманти.

Индианците, живеещи близо до Аризонския кратер, вярвали в легенда, свързана с магичното място

Някога богът на огъна се спуснал от небето със своята огнена колесница и след приземяването му останала огромна следа. Индианците носили амулети от метеорит като защита не само в съзнателния си живот, но и след смъртта. При погребенията се обръщало особено внимание при полагането на вълшебния амулет при мъртвеца, защото той бил най-важният атрибут за задгробния му живот.

Според изследователи на паранормалните явления кратерът е едно от местата на земята, които представляват портал към ада. Според статистическите данни на австралийските парапсихолози през последните години в зоната на кратера са изчезнали безследно 13 души. Кратерът привлича и изследователи, занимаващи се с НЛО, които се опитват да разберат дали кратерът има връзка с НЛО обекти, за които се твърди, че са били засичани над мястото, където се е стоварил метеорита преди хиляди години. Много хора, привлечени от идеята да зърнат следи от НЛО посещават и досега Аризонския кратер. Според някои изследователи се наблюдават случаи на настъпване на временни психически разстройства.

Дали това е така могат да кажат не само туристите, но и снимачните екипи на фантастични филми, които използват Аризонския кратер като декор за своите филми.

Днес, сто години по-късно, семейство Барингер продължава да притежава огромния кратер, който продължава да привлича учените като космическа съкровищница с неразгадани тайни.

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент