Palatka.bg
CityMapper

Самолетните полети-рекордьори, чиято продължителност ще ви смае

Преди 2 години беше поставен нов рекорд по отношение на най-дългият полет в света на пътническата авиация. Става въпрос за редовна линия, който свързва Сингапур с Ню Йорк. Анализите до момента показват, че преминаването на 16,700 км (10,400 мили ) и 12 часови зони за 19 часа не е чак толкова драматично и унищожително за организма, колкото сме си мислели до момента. Не бива обаче да забравяме, че и за този извод помага и фактът, че в самолетите на Singapore Airlines, които обслужват линията Сингапур-Ню Йорк има само места от бизнес и примиум класите. Това означава, че пътниците пътуват в далеч по-комфортни условия, отколкото пасажерите в класическите и обикновени икономични класи и всички неудобства, които пристигат с по-евтиния билет.

За това пътуване с дължина от 16700 километра за почти 19 часа, на борда на самолета A350-900 Ultra Long Range се качват не повече от 161 пътници

Самолетът е оборудван с 67 седящи места за бизнес класа и 94 места за примиум. Ако имате желание да изпробвате най-дългия полет е света, то трябва да имате предвид, че това пътуване определено няма да бъде евтино. Билетите за след около два места започват от около 4000 щатски долара за двупосочен билет в примиум класата, т.е. по-ниския клас места.

Все пак бихме желали да ви предупредим, че продължителните полети могат да бъдат уморителни за тялото, особено, когато говорим за подобна екстремна продължителност на полетите. За да се облекчат последиците от почти цяло денонощие във въздуха, авиокомпанията си партнира със здравния балнеологичен курорт Canyon Ranch, с който заедно разработват „стратегии за сън“, „упражнения за разтягане“ и „научно обоснован“ уелнес комплект, включващ разнообразна храна, която да влияе на тялото по възможно най-добрия начин. Фокусът не е само върху вкуса ѝ, а и върху храненето и хидратацията, като се взема предвид продължителността на полета и изключително ограничените движение на тялото по време на пътуването.

Разбира се, всичко, което компанията предлага е напълно доброволно и пътниците не са длъжни да се следват съветите, когато, естествено, не се отнася за безопасното преминаване на полета. На борда пасажерите имат достъп до 1200 часа филми и телевизионни предавания, които да отвличат вниманието им, докато работохолиците имат достъп до 200MB безжичен интернет срещу допълнително заплащане.

Ако идеята за полет между двете държави ви звучи познато, това е така, защото в миналото Singapore Airlines използваше подобен маршрут между Сингапур и летище Нюарк

Той беше спрян преди пет близо години, когато цените на петрола скочиха до 100 долара за барел. Днес петролът е чувствително по-евтин  – малко под 75 долара за барел – много по-евтино, отколкото през 2013 г., но все още е близо до най-високата си цена за последните четири години. Но това, което носи оптимизъм на Singapore Airlines и вяра, че този път полетът ще има по-дълъг живот е технологията: модерните самолети от последно поколение са по-леки, изисквайки 25% по-малко гориво от старите самолети с подобен размер и могат да задържат с до 17% повече керосин в резервоари в крилата – това са стойности, които са два пъти по-големи в сравнение с капаците на самолетите отпреди няколко години.

И други авиокомпании обмислят да се впуснат в приключението, наречено „полети на свръх дълги разстояния“ в опит да привлекат високия клас пътници, които са склонни да платят по-висока цена, но да стигнат максимално бързо до желаната от тях дестинация. Qantas е в разговори с Boeing и Airbus за проектиране на самолети, които могат да се справят с още по-дълъг маршрут – примерно от Сидни до Лондон или Ню Йорк, съобщава Bloomberg. Ако това се случи, според мнозина авиационни анализатори ще се наложи да добавяне на легла, помещения за деца и дори нещо подобно на фитнес зала, която да помага на пътниците да се раздвижват и освежават.

Толкова по отношение на най-дългия полет в света

Какво бихме могли да кажем за най-краткия полет в света, който се изпълнява редовно? Полетът отнема по-малко от две минути, прелитайки Уестрей и Папа Уестрей, два от Оркнейските острови, които се намират в северната част на Шотландия. Оркнейските острови са архипелаг в северна Шотландия. В състава му влизат около 20 обитаеми острова и 50 съвсем малки острови. Общата им площ е 963 кв.км. Тук се намира военноморска база Скапа Флоу. Най-големият остров е Мейнланд с площ 523,25 кв. км, деветия по големина остров сред Британските острови. Логично, имайки предвид изолацията, лошото време и липсата на внушително по брой население, транспортните връзки не са особено добре развити. Но все пак съществуват, превръщайки полета между Уестрей и Папа Уестрей в световноизвестен феномен в света на авиацията.

Loganair, регионална авиокомпания, таксува пътниците с 21 британски паунда за двупосочно пътуване, т.е. малко повече от 45 лева. В същото време едно двупосочното пътуване в Сингапур-Ню Йорк през декември 2018 г. започва от около 4 100 Сингапурски долара, което е около 110 пъти по-скъпо.

Разстоянието между островите Уестрей и Папа Уестрей е 2,7 километра- около 6110 пъти по-малко от това на най-дългия полет в света. Така че по-високата цена всъщност не е толкова лоша, ако я изчислим по отношение на километър полет.

Loganair използва разнообразие от самолети и летателни машини, като най-малкият самолет, с който компанията разполага е Britten Norman Islander. Разстоянието от края на едното крило до края на другото е едва 16.15 метра, като капацитетът на самолета също е повече от скромен – едва осем места.

Самолетът, който Singapore Airlines използва е Airbus A350, чиято начална цена започва от 445 милиона долара

Не бива обаче да забравяме, че обикновено самолетите са далеч по-евтин за авиокомпаниите, които извършват огромни поръчки за милиарди долари.

Епохата, в която живеем е известна с множеството дестинации, евтините възможности, които можем да запазим само с няколко клика, както и с все по-ниските цени, дори по отношение на пътуванията на дълги разстояния. Епоха, която спокойно можем да наречем“златната ера на авиацията“.

 

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент