Palatka.bg

Главозамайващата пешеходна пътека в китайските Жълти планини

Искали ли сте някога да изпробвате границите на смелостта си? Чудният Китай е известен с безбройните си мостове, които не само спират дъха. Стъпвайки по тях, трябва да сте готови да ви връхлети усещането, че се изправяте очи в очи със смъртта. Едно от тези удивителни места е Мостът на безсмъртните, намиращ се близо до Хуаншан – там, където се извисяват хребетите на китайските Жълти планини.

Мостът с толкова страшно название се извисява между два големи върхове от гранит, но това  не е всичко – главното изпитание е самият мост

Крехка пътека от нестабилни дъски с процепи към бездната долу ще са единственото, което ви спасява от смъртоносно падане. Намиращ се недалеч от мегаполиса Шанхай, дървеният мост е една от атракциите на Жълтите планини, които са част от провинция Анхуей.

Екзотичният вид на приказните Жълти планини привлича туристи от цял свят, които идват да се докоснат до красотата на живописния район. Плътно до скалистите стени се извива като змия дървената пътека, наречена „Въздушен виадукт“ – най-вълнуващата и опасна горска пътека в света. Приличащ на митична пътека от древността, мостът е широк едва 30 сантиметра, което прави придвижването изключително екстремно преживяване, в което последното нещо, което трябва да правите е да се движите бързо. Мостът пътека е укрепен от каменни и дървени колони, придаващи автентичен вид на пешеходния път.

Включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1990 година, Жълтите планини на Китай се състоят от 72 върха, като най-високият от тях е Цветът на лотоса – 1864 метра. Вече повече от 1200 години тези магнетични горски кътчета привличат посетители от всички краища на света. По времето на управлението на Династия Цин (221-206 пр. н.е.) Жътлите планини се наричали „Черни планини“, тъй като гранитните скали имат тъмна окраска. Но през VIII век в н.е. благодарение на император Тян Бао мястото започнало да бъде възпявано като „лотосоподобни върхове над море от облаци и древни борови гори“. Така Жълтите планини получили необикновеното си име през 747 година.

Точно както горите от приказен сън от детството, в който върховете се губят някъде в облаците, Жълтите планини са истинско предизвикателство за туристи, алпинисти и фотографи

Две езера, три водопада, ручеи и извори са само част от красотата, която се разкрива пред погледите на пътешествениците. Жълтите планини заемат важно място в китайската история като център на даоизма – една от религиозно-философските школи на Китай. Когато някой от местните жители узнае, че имате намерение да изкачите този или другите върхове на Жълтите планини, той философски отбелязва, че „След Хуаншан и петте велики върхове на Китай вече няма да има смисъл да посетите други планини“.

еуфУрия в Парк – театър Борисова

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

НА ЖИВО В ПАРК-ТЕАТЪР “БОРИСОВА ГРАДИНА”

Advertisement