Palatka.bg

Да се потопиш в крайбрежно капучино, приготвено от природата

Мечтали ли сте някога да се потопите в море от капучино, а пухкавата му пяна да ви обгърне в топлата си прегръдка? Тази мечта може да се сбъдне с природен феномен, който трансформира морските брегове в безкрайна пяна, приличаща на тази от любимото ви капучино. Познат като „крайбрежно капучино“, мистериозното природно чудо напомня на млечна пяна на кафе, в които се е превърнал океанът, сякаш разбит от огромен невидим блендър.

Още по-вкусно за очите е фактът, че природният феномен „крайбрежно капучино“ се наблюдава изключително рядко

Обилната морска пяна се появява само на няколко места на нашата планета, но най-често се среща в южното полукълбо и по-точно в Африка и Австралия.

Според учените явлението не е нищо друго, освен огромно струпване на морска сол, водорасли и различни естествени отпадъци, които под въздействието на вятъра и силните водни течения се „разбиват“ в пяна, която идва до брега. Феноменът, освен че е наслада за фотографите, е напълно безопасен за хората, но все пак не се препоръчва влизането надълбоко във водата в момента на разбиването на пяната. Колкото по-силно е „блендирането“ на водата, толкова по-гъста пяна се образува.

За последните години природата е приготвила капучино в няколко крайбрежни градове по света, което се обяснява с нарастването на замърсяването на околната среда и морето

През 2007 година в Австралия на бреговете около Сидни водата изхвърлила огромна количество пяна, потопявайки не само целия плаж, но и сградите, принадлежащи към него. Крайбрежната ивица бързо се превърнала в „капучино“, сърфистите, очакващи вълни, се оказали в епицентъра на вълните от пяна. Никой не пострадал, но влизането в „крайбрежното капучино“ не се препоръчва, поради липсата на видимост на крайбрежната повърхност.

През 2019 година природата отново организирала зрелищно шоу с пяна по крайбрежието на Кейптаун в Южна Африка. Въпреки че едва ли има вкус на капучино, мечтата да се изкъпете в пяната със сигурност може да се окаже едно незабравимо преживяване. И когато става въпрос за кафе, разбира се, и тук важи правилото да се внимава с дозата.

еуфУрия в Парк – театър Борисова

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

НА ЖИВО В ПАРК-ТЕАТЪР “БОРИСОВА ГРАДИНА”

Advertisement