Palatka.bg

Необикновените спортове по света – къде можем да ги видим

Съревнованието и жаждата за победа е заложено при човеците.  В стремежа си към забавление и сплотяване, народите по света са измислили и следвали свои традиционни начини на състезания и игри. Те са отражение не само манталитета и културата, но и дават възможност на пътешествениците да станат част света на хора, отдадени на своите традиционни спортове.

Ако футболът, баскетболът и тенисът мъничко са ви доскучали, ето някои от най-необикновените спортове на планетата.

Състезания с косачки за трева, Обединеното кралство

Най-добрите идеи се раждат на по чаша бира. Така се е появила и надпреварата с косачките. През 1973 година, докато Джаки Стюарт печелел за трети път Формула едно, група запалени ентусиасти от Западен Съсекс мечтаели за нов вид моторен спорт. Но той задължително трябвало да бъде достъпен за обикновените хора.

След няколко наздравици мъжете измислили състезание с косачки за трева. Днес дори съществува асоциация (British Lawn Mower Racing Association – BLRA), която управлява и отговаря за организирането на турнири. Вече повече от 30 години от месеците май до октомври се провеждат събития като шоуто Кранлей, където зрителите могат да наблюдават и състезания с порове. Асоциацията BLRA успява да се самоиздържа и дори да участва в благотворителни дейности, а зрителите са съветвани да си носят храна по време на състезанията.

Стрижене на овце, Нова Зеландия

Да се състезаваш, докато подстригваш овце? Този спорт съществува. Дори може да се нарече най-популярната игра в Нова Зелнадия, която всяка година организира международен турнир, привличащ състезатели от цял свят.

Събитието се провежда в град Мастъртън през месец март и продължава в течение на четири дни, в които се търси най-изкусният и бърз овчи бръснар. Освен това зрителите имат възможност да участват в залагания. Най-важната страна на провеждането на спортното мероприятие е, че посетителите от различни краища могат да се запознаят с местната култура и традиции.

Носене на съпруги, Финландия

На пръв поглед носенето на съпруги изглежда доста странно състезание, но то има своите корени в древния обичай, свързан с кражбите на булките. Във Финландия то се практикувало от разбойниците, които нападали селата и отмъквали чуждите невести. За добро или лошо, тази традиция останала в миналото и в разказите на старите хора. Но забавлението от престъпните действия се преродило в съревнование на съвременните съпрузи.

Със съпругите си на рамене те трябва да преодолеят големи дървени препятствия и да се гмуркат надолу с главата в леден басейн. Най-бързата двойка печели бира с тегло равно на килограмите на съпругата. Както може да се предположи, обилно количество кехлибарена напитка се изпива от зрителите. Зрелището може да бъде видяно през месец юли, като освен във Финладия, се провежда и в Австралия, Естония, Хонг Конг, САЩ и Великобритания. И между другото, не е задължително да има сключен брак между състезателите.

Луча либре, Мексико

Отчасти спорт и отчасти аматьорска игра – луча либре е форма на свободна борба или просто кеч в Мексико. Състезателите са известни с помпозните си маски, които служат са прикриване на лицата им. Самоличността им остава в тайна до момента на надвиването им от противника. По-драстичните разобличавания включват и обръсване на главата на победения.

Със сигурност адреналинът, забавлението и многото текила правят събитието популярно. Едно от правилата включва и участието на публиката – когато зрителите са впечатлени от победителя, те трябва да хвърлят пари към него. Монетите се събират и се съхраняват в специални ваза, за да напомнят за победата му.

Шахбокс, навсякъде

Мозък и мускули в комбина – това е шахбоксът, който не само поставя на изпитание възможностите да мислиш, но и да се впуснеш в ръкопашен бой, след като оставиш за кратко настрани пешките.

Всеки мач се състои от 6 рунда шахмат и 5 рунда бокс. Най-напред се започва с четириминутна игра на шах, след което състезателите се изправят един срещу друг в двуминутен бокс. Краят на двубоя настъпва с мат, нокаут или по решение на съдията.

Турнирът по шахбокс се организира от Световната огранизация по шахбокс, която следи за спазването на изискванията за различните категории. Първият европейски шампион от шахбокс е българинът Тихомир Атанасов – Тичко. Още през 2005 година той печели първенството в тежката категория между 80 и 90 килограма.

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент