Palatka.bg

Отровните кубомедузи – новите смъртоносни господари на Средиземно море

Знаете ли, че медузите убиват повече хора, отколкото акулите? Те нямат страшни зъби, тъмни перки и няколкометрови тела. Може би това е причината да не участват в ролята на злодеите в холивудските блокбъстъри. Но медузите не само умеят да опарват жетвите си, но и са способни да предизвикат бавна и мъчителна смърт.

Чували ли сте за синдрома ируканджи? Това няма нищо общо с непозната японска дума или африканско божество

Синдромът ируканджи се появява при ухапване от изключително отровни медузи. Симптомите включват не само пареща болка, но силно главоболие, повръщане, високо кръвно и сърцебиене, траещи от няколко часа до няколко седмици. Болката е толкова силна, че дори морфинът не може да се справи с мъчителната агония, която жертвата изпитва. В най-лошия случай опарването от медузата води до инсулт или белодробна едема – причини за настъпването на фатален край.

Още в началото на XX век учените започнали да изследват отровата на медузите и синдрома ируканджи. Благозвучната дума „ируканджи“ била взета от английската версия на наименованието на австралийските аборигени Yirrganydji, измежду които за първи път бил регистрирано ухапване и кожни лезии. През 1960 година австралийският доктор Джак Барнс апоставя началото на първите детайлизирани изследвания на ефекта от отровата на медузите. За целта той хванал малък екземпляр на морското животно, с което освен себе си опарва експериментално сина си и още един доброволец. В края на 80-те учените установили различни видове кубомедузи, предизвикващи синдорма ируканджи, срещу който се търсела противоотрова. Едва през 1997 година бил регистриран официално първият случай на смърт от ухапване от медуза.

Отровните кубомедузи, които са от семейство ируканджи са едни от новите обитатели на Средиземно и Адриатическо море. Всяка година тези тихи и едва забележими морски същества развалят почивката на много туристи. Още през 2018 година на плажовете на Италия, летният сезон беше помрачен от присъствието на отровните кубомедузи Carybdea marsupialis.

Кубомедузите са нещо обичайно за водите край бреговете на Австралия, Япония и Филипините

Но в края на 80-те години били забелязани в Средиземно море. Причините за разпространението им не са напълно ясни. Учените допускат, че прекомерният риболов е довел до изчезване на рибите, хранещи се с личинките на отровните медузи. Така естественият враг на медузите бил унищожен и настъпило масово размножаване. Недостигът на храна ги накарало да се отправят в търсене на нови акватории, които до този момент се считали за непригодни за медузите.

Кубомедузите се отличават с правоъгълната форма на камбанката и отровни пипала, достигащи до дължина от 15 сантиметра. Те плуват изключително бързо и точно като нощните пеперуди изпитват силно привличане към светлината. За да се намали рискът от среща с опасните медузи, учените съветват да се избягва нощното къпане в морето, чиито плажове са осветени от близките хотели.

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент