Palatka.bg

Чудните цветни пясъци на Шамарел, остров Мавриций

Недалеч от бреговете на югоизточна Африка и източно от остров Мадагаскар сините вълни на Индийския океан галят прекрасните плажове на остров Мавриций. Жив, искрящ и пъстър като фантазия на художник, остров Мавриций привлича центителите на екзотичната красота. Пълен с запомнящи се забележителности и с ярките цветове, островът е познат с едно от необикновените си селца – Шамарел.

Малко по площ, намиращо се в югозападната част на острова, селцето Шамарел е прегърнато от гори, чиито хълмове са изпъстрени в седем различни цвята

Мястото е известно и като „цветните пясъци на Шамарел“, „земята на седемте цвята“ и „дюните на Шамарел“.

Проправяйки си път през зелени дървеса пред очите се разкрива чудна гледка – кафяви, зелени, сини, червени, жълти, виолетови и пурпурни краски преливат като шарки на огромен килим, покриващ дюните. Едва през 60-те години на миналия век природата разкрила тази приказност след преминаването на проливни дъждове. Те били толкова интензивни, че измили най-горния слой на почвата. И така се родил божественият цветен шедьовър, сякаш създаден от невидима ръка на изкусен творец.

Смята се, че връхният слой на почвата на Шамарел не може да бъде определени категорично като пясъци

Според изследванията разноцветните прашинки представляват миниатюрни остатъци от базалтови съединения. Феноменът на преливащите цветове се обяснява с вулканични вещества, които се формирали под влиянието на температурата и най-вече в процеса на изстиване. Наличието на окислено желязо и алуминий в състава на почвата също допринесло за оцветяване в най-разнообразни тонове.

Удивителното за дюните на Шамарел е, че разноцветните им слоеве никога не се смесват един с друг. Дори естествени природни фактори като дъжд и вятър са напълно безсилни да изменят вече образувалите се рисунки върху повърхността, които природата е благоволила да разкрие пред хората.

Отдаде ли ви се възможност да посетите цветните пясъци на Шамарел, задължително вземете със себе си сувенир – бурканче с песъчинки от всички седем пясъка на дюните. Ако разтърсите съдържанието им, за да смесите пясъка, само след няколко дни той ще възвърне първоначалната си подредба на цветни слоеве. И до този момент учените не могат да си обяснят функционирането на това интересно явление.

Цветните пясъци на Шамарел се охраняват, тъй като попадат в състава на природния парк на Мавриций

За туристите има специално изградени пътечки, криволичещи на достатъчно безопасно място край дюните. Специална наблюдателна площадка предоставя възможност на посетителите да се любуват на цветните дюни и да подбират ъгъл за фотографиите си.

В безоблачните дни, когато слънцето се издига над хоризонта рано сутрин, е най-идеалното време за посещения на цветните пясъци на Шамарел. Тогава пейзажът, благодарение на играта на слънчевите лъчи, се променя всяка минута като странна жива палитра от райски нюанси.

еуфУрия в Парк – театър Борисова

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

НА ЖИВО В ПАРК-ТЕАТЪР “БОРИСОВА ГРАДИНА”

Advertisement