Palatka.bg

Най-тясната улица в Прага е толкова тясна, че се нуждае от светофари за пешеходци

В сърцето на най-стария квартал на Прага, историческата Мала Страна или „Малкият квартал“, съществува улица, която е толкова тясна, че е невъзможно двама души да се разминат, колкото и да се стараят и колкото и крехки да са те. Улицата на име Винарна Чертовка всъщност е 50-сантиметров проход, който е с дължина  от около 10 метра и преминава между няколко къщи в близост до Карловия мост. Улицата се състои от няколко каменни стъпала, водещи от семинарната улица до ресторант Чертовка в края на канала Чертовка.

За удобство на пешеходците (и с известна доза желание за превръщането на уличката в туристическа забележителност) са инсталирани два светофара от двата края на улицата, които сигнализират кога улицата е свободна или заета за преминаване. Повечето хора, които използват улицата днес, са туристи. Те натискат бутона за разходка, правят няколко снимки и когато тръгнат, не приемат светофара насериозно, така че обикновено в крайна сметка все се сблъскват с някой, идващ от противоположния край на улицата.

Уличката е виждала и много куриозни и нелепи инциденти и случки, които местните хора помнят, и на които леко се присмиват.

„Веднъж един наистина пълничък немски турист, който имаше огромно желание все пак да премине през уличката, която очевидно не беше по-неговия размер, заседна и не можеше да излезе от уличката. Стана си истинско задръстване, а човекът се чувстваше изключително засрамен. Събраха се много зяпачи и всеки изказваше мнение как да му помогнем“, спомня си собственикът на ресторант „Чертовка“, който се намира съвсем наблизо до малката симпатична и култова уличка. Персоналът се опита да избута мъжа обратно на по-голямата улицата, но опитите бяха неуспешни. В крайна сметка трябваше да го насапунисаме и много бавно, за да не го нараним започнахме да го плъзгаме така, че да се освободи.“

Може би през последната година малкото туристи, които посещавам Прага са имали възможност много по-експедитивно да преминават през уличката, имайки предвид намаления трафик вследствие на разпространението на коронавируса.

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент