Palatka.bg

Радиоактивни плажове на Гуарапари в Бразилия

На около 50 км южно от Витория, столицата на щата Еспирито Санто, в югоизточна Бразилия, се намира крайбрежният град Гуарапари, популярна туристическа дестинация. Взимайки под внимание изключителните красиви пясъчни бели плажове, Гуарапари е популярно ваканционно бягство за туристите от щата Минас Жерайс (който без излаз на море), както и за хората от Витория и Вила Веля. Бразилия има огромна брегова линия и стотици километри плажове, но Гуарапари е едно от малкото места, където пясъкът е естествено…радиоактивен.

Пясъкът на Гуарапари съдържа монацит, предимно червеникаво-кафяв фосфатен минерал, който съдържа няколко редки земни елемента, включително радиоактивен уран и торий. Нивото на радиация на фона на плажа Гуарапари е около 20 μSv на час. На някои места може да достигне до 131 μSv на час. За да се постави това в контекст, едно рентгеново изследване на гръдния кош може да достигне 100 μSv на час.

Монацит в пясъка от Бразилия е забелязан за пръв път в пясък, носен в баласт от австрийския учен Карл Ауер фон Велсбах през 1880-те

Фон Велсбах търсил торий за своите новоизмислени мантии с нажежаема жичка. Монацитният пясък бързо се възприема като източник на торий и се превръща в основата на индустриите, които имат нужда от него. Мините на монацит в Южна Индия и Бразилия са доминирали в индустрията преди Втората световна война, след което основната минна дейност се прехвърля в Южна Африка и Австралия.

Потенциалната връзка на радиоактивния пясък на Гуарапари с лекарствената терапия е направена от лекаря Силва Мело през 1972 г., която се застъпва за идеята, че лежането върху пясъка на плажа Гуарапари може да излекува или поне подобри състоянието на болните от артрит и рак. В книгата си Гуарапари: Чудото на природата Мело излага лечебните свойства (според него) на естествената радиация и в резултат хиляди туристи започнали да посещават региона около град Гуарапари. Много хора се покривали изцяло с монацитния пясък, предполагайки, че това е здравословно и може да излекува болестите им. Туристическата индустрия на държавата несъмнено беше големият печеливш от тази нововъзникнала туристическа ниша. Предполагаемите терапевтични свойства на пясъка на Гуарапари се възхваляват в рекламите на бразилските туристически агенции, но имат ли те наистина подобни свойства и какво е мнението на науката?

Бразилската ядрена агенция излиза с информация, че не препоръчва да оставате на плажа за дълги периоди, тъй като полето на гама лъчението е доста интензивно на плажа

Високо енергийното гама лъчение може да проникне в тялото и да причини рак на кожата и да увреди тъканите. При вдишване алфа-лъчението от пясъка може да причини рак на белия дроб.

Агенцията предложила черният пясък, който съдържа висока концентрация на монацит, да бъде премахнат, за да не бъде нарушено здравето на туристите

Разходите, направени при тази операция, могат лесно да бъдат възстановени чрез извличане на монацит от пясъка и продажба на минералите. В интерес на истината, цялото бразилско крайбрежие от северната част на Рио де Жанейро до региона на юг от Бахия, на разстояние около 500 мили, е богато на монацит и в региона има доста тежки индустрии за производство на минерали за това предназначение.

В самия град Гуарапари нивата на радиация са далеч по-ниски: проучване сред 320 жители показва средна получена доза от 0,6 µSv / h, съответстваща на 5,2 mSv годишно, т.е. няма нужда от допълните мерки или действия на здравните власти по отношение на здравното състояние на жителите на Гуарапари.

Разположен в северния край на общината, в крайбрежната ивица, се намира и природен парк с територия от над 1500 хектара, който е създадена, за да защитава съществуващата екосистема, богата флора, съставена от орхидеи, бромелии, клъстери и други типични местни видове. Той има разнообразна фауна: от ендемични дървесни жаби до мармозети с бяло лице, агути, боа констриктори, коти, мравояди, алигатори, маймуни и елени. Паркът има и две пътеки за посещение.

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент