Palatka.bg
Алказар де Сеговия

Гледащият към бездната разкошен испански замък „Алказар де Сеговия“

Приказността на „Алказар де Сеговия“ го е превърнала в най-известния замък в Испания. Тази малка крепост се твърди, че е вдъхновението за замъка на Пепеляшка на Уолт Дисни. Замъкът „Алказар де Сеговия „ се намира в зашеметяващия град Сеговия, който е на час и по-малко от Мадрид и е много популярна дестинация за денонощни излети в близост до  столицата.

Крепост с форма на кораб

Крепост с форма на кораб

Повечето замъци и крепости са издигнати на места, които предлагат естествено отбранително предимство. „ Алказар де Сеговия „  е особено специален в това, че е построен върху носа на голяма скала, оформена по-скоро като носа на кораб и самият замък повтаря формата.

Наистина, ако се разхождате покрай малкия залесен път, който минава пред замъка, почти изглежда сякаш алказарът се отправя към вас, цепейки сухите равнини на Испания, може би в търсене на Новия свят.

Каменното възвишение и легло на замъка е оформено с течение на времето от водите на река Ересма, които леко текат пред крепостта.

Сливането на реките Кламорес и Ересма, които се срещат в центъра на Сеговия, са превърнали това привлекателно място в град още от римско време.

Римляните превръщат тази земя в голям град и дават на Сеговия грандиозен акведукт, който е самият туристически шедьовър.

Ислямското влияния на „ Алказар де Сеговия „ 

Ислямското влияния на „ Алказар де Сеговия „ 

Ислямските воини (маврите) са първите, които построяват първата дървена крепост, където днес се извисява Алказар – използвайки мястото, за да отбележат влиянието си върху околните земи.

Но тъй като ранните им укрепления са направени от дърво, няма днес достатъчно доказателства за тези структури. Испанската реконкиста води до възстановяването на Сеговия още през 1085 г., което означава, че по-голямата част от архитектурата на замъка е испанска.

Въпреки това ислямските стилове на строеж стават все по-модерни

Въпреки това ислямските стилове на строеж стават все по-модерни в ранна съвременна Испания (иронично, след като маврите са били експулсирани от страната), и повечето от настоящите сгради на ” Алказар де Сеговия „ са почитани от ислямските родове.

Това е много видимо в някои от модерните тавани на замъка и сложните прозорци в предната част на крепостта. Всъщност думата Alcazar произхожда от арабската „Al’qasr“, което означава крепост.

Вероятно първите сгради на Алказар

Вероятно първите сгради на Алказар са построени около 1200-те години, но от 13-ти век Фернандо III и впоследствие Алфонсо Х изграждат повечето от стаите, които виждаме днес.

Следващото активиране на строителната дейност е било в средата на 1500-те години, като последните допълнения са направени през 1587 г.

” Алказар де Сеговия „ е място с истинско церемониално значение от ранно-модерните времена: Монахът, който бележи испанската златна епоха, е бил коронован в Алказар през 1474 г.

Понастоящем посетителите могат да изследват дванадесет от дворовете на замъка

Понастоящем посетителите могат да изследват дванадесет от дворовете на замъка, които се отварят към два основни двора. Всяка от стаите е интригуваща комбинация от готически, романски и мавритански влияния.

Най-забележителната от всички стаи е Залата на царете, която се намира в предната част на замъка – това е лъка на кораба.

Залата е изпълнена с 52 сложни портрета на различни испански монарси. Тези малки статуетки оформят сложен златист фриз, който обгръща горната част на помещението – доста грандиозен преглед на историята на Испания.

Но украсеният ислямски таван е модерна реплика на оригинал, разрушен от пожар.

Залата на царете

На противоположния край на замъка ще срещнете внушителната кула на Хуан II, чиито основи са положени през 1300-те.

Тази геометрична сграда е с височина над 80 метра. Ще забележите, че нейните сводести прозорци имат характерен, арабски стил. Кулата е била използвана като затвор в ранните съвременни времена.

Когато изкачите кулата, може да се насладите на прекрасна гледка към град Сеговия, както и към дворовете на замъка.

Докато се възхищавате на гледката, опитайте да минете с поглед в далечината.

Може да се наложи да използвате въображението си малко, но по-вероятно ще успеете да забележите силуета на la mujer muerte (буквално: мъртвата жена). Върховете и долините на Сиера де Гуадарама, които се простират на хоризонта приличат на тялото на жена, лежаща по гръб, с леко огънати колене.

Докато се възхищавате на гледката

През 1862 г. е избухнал пожар, който е унищожил покривите, кулите и горните етажи на почти всяка сграда в замъка.

Любопитно е обаче, че този акт на унищожение прави Алказар световно известен.

В края на 60-те години на миналия век романтична вълна обхваща Западна Европа. Въпреки, че романтичните поети и автори описват разрушените замъци с огромен ентусиазъм, те също се опитват да подражават на идеи за по-велики и по-рицарски времена.

В резултат на това архитектите,

В резултат на това архитектите, възстановяващи Алказар избират да преувеличат всички аспекти на замъка – създавайки по-величествени кули и по-големи спираловидни кули.

Тези промени са направени за драматичен ефект, а не за историческа автентичност. Това е времето, когато са построени и невероятните фантастични замъци на Германия. Това е епоха, в която модерният живот копнее за приказките от по-ранно време.

Вдъхновение за Дисни

Вдъхновение за Дисни

През 60-те години на миналия век градската легенда достига до Дисни.  По това време от Дисни  пътуват из цяла Европа, търсейки идеалните замъци, по чието подобие да сътворят замъка на Пепеляшка за филмчето.

Очевидно е, че ” Алказар де Сеговия „ е едно от главните им вдъхновения. Но това е едно от онези неща, които са били казани хиляда пъти, без да се намери оригинален източник.

Дисни признават, че замъкът на Пепеляшка в магичното царство на Уолт Дисни е „вдъхновен от великите замъци на Европа“, но те никога не споменават изрично дали ” Алказар де Сеговия „ е един от източниците им.

Очевидно е, че ” Алказар де Сеговия „ е едно от главните им вдъхновения

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент