Palatka.bg
Щом стигнете до брега на плажа Санта Мария

Кабо Верде – магическият дом на изключителната Сезария Евора

Кабо Верде се сочи все по-често като новите Кариби в Африка. Кабо Верде е и непрежалимия дом на изключителната певица Сезария Евора, която популяризира страната по целия свят с посланията в текстовете на своите нежни песни. 

Сезария Евора
Сезария Евора
Кабо Верде е архипелаг от десет острова, разположени на 570 километра от западния бряг на Африка. Те са на път  да се превърнат в идеалната алтернатива на Карибските острови по време на студените зими в Европа.

Изкачвайки се от Атлантическия океан,  на запад от Сенегал, тази зашеметяваща островна верига има завладяващо съчетание от планини, плажове и спокойни крайморски селища. Скалистите върхове в Санто Антао крият проникващи зелени долини с цветя и захарна тръстика, идеални за епични пешеходни преходи. Сао Висенте пък е културната столица на островите.

Изкачвайки се от Атлантическия океан,

Пулсиращи барове и музикални клубове, приказни дюни, които се сливат с индиговосиньото море и приласкаващи плажове с пясъчен бял пясък – това са островите на Кабо Верде. И другото: очарованието на югозапада със сюрреалистичните вулканични пейзажи, до блестящите заливи, обградени от високи върхове. Гмурнете се в неспирния ритъм на музиката, с която Кабо Верде е известна, и се отдайте на известната morabeza – креолската дума за гостоприемство и ще видите защо мнозина са дошли – и никога не са напуснали родината на „босоногата дива“ Сезария Евора – изпяла морските балади на Кабо Верде.

Столицата на Кабо Верде - Прая
Столицата на Кабо Верде – Прая
Столицата на Кабо Верде – Прая, не нашепва, а пее в превод: „плаж“, от португалски.

Място, което носи името „плаж”, има две възможности: или е плажна дестинация, или целта е да стане такава. За Кабо Верде е малко и от двете. Кабо Верде е дестинация, която ще ви плени  със слънце и пясък, но има очарованието на място, което все още не е залято от масовия туризъм. Този чуден, девствен архипелаг бавно отваря вратите си към света, разкривайки се като оазис с много ценности, които може да предложи насред Атлантическия океан. Десетте му острова привличат все повече посетители и се състезават със съседния Сенегал за титлата „Карибите в Африка“.

Въпреки че има и хубави плажове в столицата Прая

Въпреки че има и хубави плажове в столицата Прая, най-добрите се намират на островите Сал и Боа Вища

Сал е вулканичен, но е най-ориентиран към туризма. На него е международното летище и има десетина курорта, предлагащи истински лукс за Кабо Верде. Неговият суров пейзаж рязко контрастира с тюркоазения цвят на водата. На него няма растителност и това го прави много сходен до Сахара, която е на една и съща ширина.

"Зелени нос",

„Зелени нос“, както е известна Кабо Верде, не е нито зелено място, нито нос

Но това не е съвсем вярно, защото вторият по големина остров на архипелага – Санто Антао, е изпъстрен с най-добрите пътеки за туризъм през долини и кратери.

Щом стигнете до брега на плажа Санта Мария, пустинята не може да изглежда по-далечна. Санта Мария е вдъхновение със своето спокойствие и съзерцателна красота, която ни приканва да се наслаждаваме на топлите настроения, като гостоприемство, вътрешна красота и любов на Кабо Верде. Лиричното спокойствие на океана се хармонизира по чудесен начин с обратната страна на Кабо Верде: с адреналина, на върха на вълната във водните спортове, които процъфтяват там. Осем километра плаж предлага повече от достатъчно място за кайт сърфинг, уиндсърфинг, риболов и гмуркане.

Щом стигнете до брега на плажа Санта Мария
плажа Санта Мария
Но не навсякъде има фини пясъчни плажове. Вулканичният терен е направил и места като Buracona възможни

Тук има заливи, които вследствие на ерозията, са се образували като естествени басейни, защитени от гигантски базалтови скали. Основната атракция на остров Сал са солените езера Pedra do Lume. Те са едно любопитно място, заемащо кратера на изчезнал вулкан. Високата концентрация на сол, подобно на ефекта на Мъртво море, прави така, че да не можете да потънете във водата.

Buracona
Buracona
Санто Антао има три върха, които се извисяват над 1800 метра. Най-високият е Tope da Coroa.
На остров Боа Вища пък има още прекрасни плажове

 На този остров има плаж, дълъг един километър. Той е защитен от вятъра от малък остров. Това е един от скъпоценните камъни на Боа Вища. Островът може да се похвали с 55 километра плажове, от които да избирате.

 

Плажовете на Кабо Верде предлагат за всекиго по нещо: от баровете и шума на тълпата, през скритите съкровища за сърфистите, до нежната магия на празните плажове, където може да плувате заедно с делфините. И, разбира се,  morabeza – креолското гостоприемство, в което ще се влюбите, като в прегръдката на любим човек.

На остров Боа Вища пък има още прекрасни плажове

 

Плажовете на Кабо Верде .

Плажовете на Кабо Верде

Плажовете на Кабо Верде

града

Плажовете на Кабо Верде

Сантяго

Снимки:

Etienne de Jager

Tude e João

pludsou

hans kreul

Manuela Aprile

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент