Palatka.bg

Езерото на Любовта в Дубай – едно удивително творение на човешкото въображение

Дубай е екзотичната дестинация и съкровищница на забележителности, пленяващи сърцата на всички, които търсят ярки емоции и спиращи дъха места. Недалеч от Дубай, навътре в жарката пустиня се крие впечатляващо изкуствено езеро под формата на две преплетени едно в друго сърца. Езерото на Любовта (Love Lake) привлича влюбени двойки от цял свят и в последните години се превръща в едно от любимите места на туристите в целия Близък Изток.

Езерото на Любота е само на 40 километра от Дубай в североизточната част на пустинята Руб aл-Хали, най-дългата пясъчна пустиня извън Сахара. Необикновеното по своята форма езеро е поредната чудна забележителност, създадена от човешка ръка, подобно на гигантския небостъргач във формата на палма Бурж Халифа и знаменития хотел-ветроходно ветрило Бурж ал-Араб. И независимо от изобилието от безбройните приказни места, ОАЕ имат какво още интересно да предложат.

Езерото на Любовта е удивителна забележителност с площ от 550 хиляди квадратни метра. Технически двете преплетени сърца са толкова величествено архитектурно творение, че мащабите му позволяват сърцата да бъдат видени от космоса. Дори може да се каже, че Езерото на Любовта е създадено да бъде наблюдавано от високо, за да се даде възможност слънчевите лъчи да огреят повърхността на водата и тя да заблести в златни тонове на фона на меките и топли нюанси на пустинния пясък.

Езерото на Любовта е същински оазис, заобиколен от пустинята

И като знаем от приказките, всеки оазис е загадъчен. Точна стойност на проекта остава обгърната във воал тайна, но се предполага, че сумата е внушителна. Освен самите езера във формата на преплетени сърца, тук има посадени над 16000 дръвчета, храсти и несметно количество ярки цветя. От космоса се вижда, че думата „Love“ е изписана с помощта на хиляди зелени дръвчета.

Но удивителният парк Езерото на Любовта е не само дом на много растения. Във водите на двете сърца плуват златни риби, а по клоните на дървета са накацали екзотични птици. Този неповторим рай, очакващ своите влюбени, бил открит за посещения през 2018 година. Голяма популярност езерото получило, след като шейх Хамдан бин Мохамед бин Рашид ал-Мактум публикувал снимката на сърцата в своя профил в Инстаграм с подпис под нея, гласящ: „За всички вас“.

Езерото на Любовта бързо набрало популярност сред туристите на целия Близкък Изток. Но истината е, че за да бъда съзерцавана красотата в пълния й блясък, то езерото трябва да бъде видяно от птичи поглед – поне от 50 метра височина. Ако ще го посетите по суша, ще успеете да видите вода, заобиколена от нисък бордюр в размер 680 на 480 метра. Почти всичко наоколо е във формата на сърца, включително флоралните композиции, скулптурите и декоративната фото-площадка за бадминтон.

Езерото на Любовта не е просто красива архитектурна хрумка

То е свидетелство за екологичното бъдеще на Дубай. Всяко ъгълче е пример за екологичния поглед на създателите – пейките в парковете и тъканите на произведенията на изкуството са направени от биоразградими материали като бамбук и дърво, от които са изградени ш някои от водните басейни.

В този огромен езерен парк с безплатен вход има обособено място за пикник, наречено Хадира. Тук можете да си отпочинете и да се насладите на спокоен слънчев следобед близо до чешмички с вода и поставки за барбекю. За още по-голямо удобство ви очакват удобни пейки, разположени по протежението на седемкилометрови алеи. Те светят в тъмното, за да можете да се разхождате в романтичните вечери дълго след залеза на слънцето. И между другото, да не забравяме, че табелите по алеите също са във форма на сърца.

И за финал някои задължителни правила, които при посещението на Езерото на Любовта, ще се наложи да спазвате:
  • Ако решите да снимате с дрон парка, трябва първо да получите разрешение от властите
  • Забранено е храненето на рибите и птиците
  • Пикникът е разрешен само в обособените за целта места
  • В някои места на парка е забранено ходенето на високи токчета
  • Замърсяването на територията на парка се глобява, затова използвайте кошчетата за боклук, които се намират навсякъде из целия парк