Palatka.bg

MUSAN – първата по рода си подводна гора за гмуркачи ви очаква в Кипър

Град Агия Напа в Кипър е един от най-оживените туристически центрове, който привлича хиляди гости всяка година. Но управата на града заедно с помощта на Министерството на рибарството и морските изследвания решили да направят курорта още по-привлекателен с уникално развлекателно съоръжение. За целта поканили дизайнера, подводен фотограф и еколог Джейсън Тайлър да работи върху проект на стойност 1 милион долара. Британският дизайнер е известен с причудливите си арт-обекти в подводна среда, затова му била поверена задачата да създаде първия в света горски свят съв скулптури под водата. Гората се нарича MUSAN (Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa).

Музеят се намира на крайбрежието на Агия Напа, на място, където водата е кристално чиста и с минимално количество морски обитатели

Авторите на грандиозния проект разкриват, че скоро мястото ще стана привлекателно за морските създания. Площта на „гората“ включва 93 скулптури, както и самата структура на парка. Очаква се част от фигурите да станат дом на различни видове подводни същества, което да създаде биоразнообразие, подобно на жива гора.

Обектите са разположени на различна дълбочина на самата повърхност до 10 метра дълбочина

Туристическият маршрут за посетители предлага специални коридори за преминаване през гората. Това позволява на гмуркачите да видят отблизо различните морски обитатели, както и да разрешават загадки сред скулптури на деца, застинали, сякаш играейки си на фотосесия на дъното. Както казват творците на проекта, и без това съвременните хора доста са се отдалечили от природата, затова е добре да напомним, че човек не трябва да губи връзка с околния свят.

Скулптурите са изработени от различни инертни материали с неутрална киселинност. Паркът официално е отворен за всички любители на морския свят, които обичат гмуркането и са готови да се срещнат очи в очи с един нов единствен по рода си подводен свят.