Palatka.bg

Жирона – перлата на старинната архитектура на Испания

Испания е една от нaй-пъстритите и богати на забележителности държави в Европа. Със своята наситена с обрати история и уникална архитектура, Кралство Испания посреща любопитни посетители от цял свят, които остават очаровани от топлия климат, усмихнатите хора и вековното културно наследство. Но Испания не е само Кралският дворец в Мадрид, Севилската катедрала или заливът Ла Конча. Средновековните архитектурни шедьоври по склоновете на Иберийските планини пленяват сърцето на всеки пътешественик със своето великолепие и тайнствено спокойствие. Едно такова възхително място е град Жирона (от каталунски Girona) или още Херона – идеалната дестинация за слънчеви следобедни разходки и отдих.

Средновековната красота на Стария квартал на Жирона със своите извити каменни улички, красиви площади и уникални фасади на къщите, извисяващи се над река Оняр, разкриват спиращи дъха гледки пред туристите. Тази част на град Жирона не е голяма и дори може да бъде обходена пеша, но пък е толкова красива, че тук ще искате да прекарате цял ден, за да се наслаждавате на удивителната архитектура. Това е и една от локациите, в които се заснели някои сцени на шестия сезон на сериала „Игра на тронове“.

Жирона е средноголям град с население не повече от 100 хиляди души, но в същото време може да се похвали с редица забележителности – средновековни крепости, музеи, древни манастири и още много интересни исторически обекти.

Не е никак чудно, че много испанци в продължение на дълги години признават Жирона за едно от най-добрите места за живеене в Испания.

Площадът на Независимостта (Placa de la Independencia)

Малък и добре подреден площад, който винаги е пълен с туристи и местни жители. Тук ще попаднете в царството на ресторантите с традиционна кухня, кафенета и барове, които работят до изгрева.

Къщите край река Оняр

Когато преминете по градския мост над река Оняр, пред вас ще се разкрие прекрасна гледка – жилищни блокове в пастелни тонове. Те били построени по крайбрежието на реката върху старите градски стени. Интересно е, че фасадите на жилищните сгради буквално са надвиснали над водата, създавайки усещането за безтегловност и сливане с природата.

Катедралата на Жирона

Величествените и внушителни стени на фасадата на Катедралата на Жирона се отличават със своя типичен бароков стил. С прекрасните си статуи от 1680-те години, катедралата е позната като емблемата на Жирона, която е своеобразен магнит за милиони туристи от цял свят.

Старинното здание е богато на история и различни легенди, а най-хубавото е, че никога няма да пропуснете катедрлата, защото се намира върху най-високата точка на централната част на Стария град.

Внушителната катедрала е била строена в различни стилове през отминалите исторически епохи  – манастирът и кулата Карл Велики се открояват със своя романски стил, а фасадата и масивното стълбище, датиращи от XVII век – с бароковите си чупки и заострени ъгли.

Еврейският квартал

Еврейският район Ел Кал е един от най-добре съхранителите си стари градски места на Европа. Кварталът е част от важните туристически забележителности на Жирона. Разходката в него ще ви предложи незабравими гледки и кътчета с красиви стълби, арки и тесни улички.

Корените на еврейската общност на Жирона могат да бъдат изучени в Музея на историята на евреите, който бил построен на мястото на синагогата от XV-ти век. Музеят разполага с исторически експозиции с артефакти от камъни и керамика, а в потъналата в зеленина вътрешна част на двора се организират различни концерти със сефарадска музика.

Арабските бани

Независимо от названието си и присъствието на мавританската архитектура, Арабските бани се помещават в невероятно здание от романски стил, построено през XII век. Интериорът и дизайнът се доближават напълно до обществените римски бани. Фантастичната централна зала поразява посетителите със своя впечатляващ осмоъгълен басейн.

Пасео Де ла Мураля (Passeig De La Muralla)

Tози разкошен туристически пешеходен маршрут води до останките на известната стара градска стена. Тя била рарушена през 1892 година. В последните години съхранилите се източни части на градската крепост били възстановени, което допринесло за великолепния вид на Жирона.

Според историците първата градска стена на Жирона била построена от римляните още през I-ви век, като по-голяма част била завършена в перода между IX-XVII век. През всички векове стените били издигани, за да опазят населението от чужди нашествия, но и били разрушавани при разрастването на града.

Манастирът Свети Доминик

Манастирът бил основан през 1253 година. Той представлява внушителен монументален комплекс, състоящ се от две обителни части в каталонски готически стил. Зданието е част от културното наследство на Каталуния.

Жиронската Лъвица (La Lleona)

Знаменията Лъвица на Жирона е може би най-известната скулптура на XII век. Можете да я видите на улица „Calle Calderers“ в подножието на църквата Сан Фелиу в Стария град. Древната фигура на Лъвицата е с повредена муцуна и счупена опашка. Ако се чудите защо Лъвицата е вторачила уплашения си поглед към вас, може би един от отговорите е, че почти всеки турист се катери, за да й досажда с целувките си.

Казват, че ако целунете задната част на Лъвицата, ще ви сполети късмет. Местните смятат, че който целуне фигурата, отново ще се завърне в Жирона.