Palatka.bg

„Дъждовните капки“ от каучук в градския парк на Етрета

Етрета е не само крайбрежно градче, разположено върху отвесните скалисти склонове на Антлантическия океан. Етрета е нормандската муза на десетки световни творци, които са възпявали красотата и свободата на това райско кътче в северозападна Франция. Неслучайно местността Етрета може да бъде наречена едно от чудесата на Европа. Тя става прочута, благодарение на художници като Курбе, Матис и Дега. Всички те били възхитени от белите скали, извяйвани в течение на векове от порива на вятъра и силата на морската вода.

Етрета е магнетично място, което продължава да привлича творци и в наши дни. Чудните паркове, градини и алеи придават на морското градче усещане, че се намираш в безкрайна нирвана. Затова много художници и скулптори мечтаят да оставят своя принос във вечната красота на Етрета.

Емблематичният парк „Градинитге на Етрета (Les Jardins d’Etretat) е платно, разделено на тематични зони

Те преливат плавно една е друга. Една от тях носи названието „Емоциите и дъното на океана“. Релефът на оформените храсти напомня черупки от раковини, а идеята се родила в чест на известната през XVIII век ферма за скариди в Етрета.

Сюрреалистичният пейзаж в тази „морска“ зона на парка се допълва от каучуковите скулптури на Самуел Салседо. Те представляват синкави глави, изобразяващи различни човешки емоции, хванати в най-неочаквания момент. Диаметърът на всяка глава е 1,2 метра.

Главите са част от серията „Капки дъжд“ – проект на Салседо, в който посредством гротеската, скулпторът е успял да слее трагедия и хумор, красота и погнуса, тъга и радост. По този начин творецът отправя критика към днешното общество, опитвайки се да предизвика у зрителите съчувствие не само към персонажите от каучук, но и към самия себе си.

„Моето творчество – казва творецът – е размишление за това как всеки от нас вижда другия“.

Роден в Испания, Салседо изучава изобразително изкуство в Барселона, а по-късно в Манчестър. Първата му изложба е през далечната 1998 година, като днес може да се похвали с множество реализирани проекти из цял свят.