Palatka.bg

Остров Чамп и футболните топки на боговете

Чували ли сте за остров Чамп? Той е едно от най-отдалечените и удивителни места на планетата. Чамп е недокоснат от цивилизацията и неговият чар не спира да привлича геолозите от цял свят. На острова са разпръснати каменни топки в идеално кръгли форми, сякаш след уморителна футболна игра на исполини. А най-невероятното е, че никой не може да отговори на въпроса откъде са се взели загадъчните сфери от камък.

Чамп е част от архипелага Земята на Франц-Йосиф в Северния ледовит океан, а площта на острова е 374 км2.

Той е част от полярните владения на Русия. Островът носи името на Уилиам Чамп – ръководител на операция по издирването на американския изследовател Антъни Фиала от Полярната експедиция Фиали-Циглер.

Чамп е неизучено късче земя, той и е необитаем остров. Това е една от причините да не съществува и официална версия за произхода на странните кръгли камъни.

Наричани „футболните топки на боговете“ или „чудовищен мрамор“, идеално кръглите камъни на остров Чамп са с размер от няколко сантиметра до няколко метра

Те са разпръснати из целия остров и създават впечатление, че са изникнали от земната повърхност. С топенето на ледниците постепенно се разкриват скритите под повърхността необичайни каменни формирования.

Каменните топки представляват вид твърда компактна маса от седиментни скали, натрупани при утаяването на минерални вещества. На практика кръглите камъни се зараждат подобно на перлите в мидени черупки.

Някои геолози смятат, че камъните са се появили след натрупването на седиментен материал, който се пренася от сушата към морето. Сферичните форми се образували под водата, като в центъра на всеки камък се намира органично ядро. Дали това е така, ще покажат бъдещите изследвания на явлението.

Едно е ясно – намирайки се под земята, каменните топки имат съвършено кръгла форма, но когато се появят на повърхността, те попадат под въздействието на ерозия, ветрове, ниски температури и вода. Затова започват да се деформират и да добиват формата на обичайните камъни на брега.