Palatka.bg

Чудесата на Ливан: водопадът Баатара и пропастта с трите моста

Ливан е екзотична дестинация за търсачите на комбинацията от ориенталски чар и съвременност. Средиземноморският ливански рай предлага забележителна природа с уникални места. Водопадът Баатара (Балаа) и пропастта с трите моста е една от магичните забележителностите на Ливан, която със сигурност ще ви впечатли като приказно кътче за бягство от шумните тълпи.

Водопадът Баатара се намира на 45 километра от столицата Бейрут

Пропастта с трите моста е неразделна част от живописния водопад. И ако сме чували израза, че водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство, можем да се убедим в тази истина, посещавайки Баатара.

Водата буквално е пронизала своя път през варовиковите скали, датиращи от юрския период (преди около 200 милиони години). От незапомнени времена острието на водния устрем е създавало възхитителната природна забележителност – пропастта с трите моста. Това интересно скално образувание действително е във вид на мостове, надвиснали един на друг.

Височината на водопада Баатара и пропастта с трите моста е 255 метра. Въпреки че възрастта на природната забележителност е повече от 150 милиона години, тя била открита едва през 1952 година от френския спелеолог Енри Коафе. Гъстата растителност пазела в тайна от хората красивото произведение на природата.

До ден днешен водопадът Баатара продължава да пада отвисоко и да променя формата на пропастта с трите моста

А своя принос оказва и смяната на сезоните. Топенето на ледниците води до разломи на повърхността, което открива входове към непознати пещери.

Древният водопад Баахара не попада в списъка с най-високите водопади на света, но през зимата неговата мощ започва да се чува отдалеч с грохота на падащата отвисоко вода.

Достъпът за посетители до Баахара е открит и безплатен. За да запазят уникалния вид на водопада, властите на Либия решили да не строят помощни съоръжения за туристите, тъй като това би нанесло вреда на невероятния ландшафт. За да стигнете до прекрасния водопад Баатара и неговата пропаст с трите моста, трябва да преминете през едва забележими, но вписващи се в общия пейзаж стъпала.