Palatka.bg

Планината Улуру-Ката Тюта – хамелеонът на австралийската пустош

Австралия е континент с древни земи, а аборигените са техните пазители. В продължение на хиляди години коренните австралийци живеели в мир и разбирателство с природата и нейните повели. В Непозната южна земя (terra australis incognita), както е латинската фраза, от която произлиза името на континента, се намира едно от завладяващите чудеса на Австралия – Улуру-Ката Тюта. Това е величествен монолит, извисяващ се над пустинята, където според традиционните вярвания съществуват божества-предци.

Улуру, който в миналото се наричал Скалата Айръс, се намира в центъра на националния парк Улуру-Ката Тюта, известен преди всичко със своите каменни планини насред пустинята. В превод Ката Тюта означава „много глави“, а другото наименование на възвишението е Олга – в чест на дъщерята на руския император Николай I.

Улуру се намира на 2050 километра от столицата Канбера. Върхът се забелязва отдалече със своята височина от 350 метра. Дължината на това уникално образувание достига 3100 метра, а ширината – 2000 метра.

Хамелеонът на пустинята

Една от най-впечатляващите особености на Улуру е, че каменното възвишение може да променя цвета си в зависимост от слънцестоенето. Сутрин скалата е потънала в тъмно лилави оттенъци, които постепенно преминават в огненочервени багри. Пред деня Улуру е облян в розов цвят, а надвечер се къпе в златните краски на залязващото слънце.

Ката Тюта се намира на 25 километра западно от Улуру, превъзхождайки го по размер (7 на 5,4 км.) Погледнат от космоса Ката Тюта напомня на огромни надигащи се камъни от земната повърхност. Според геолозите Улуру-Ката Тюта са свързани чрез единен подземен монолит.

Легендите за Улуру-Ката Тюта

Коренните жители вярват, че тези места са свещени. Според легендите в дълбоката древност тук живеели две племена хора-змейове, които непрекъснато враждували помежду си, докато един ден всички погинали в люта битка. Аборигените смятат, че Улуру е портал, свързващ света на хората с този на духовете.

Според местните разбирания изкачването на скалистата планина е светотатство. Самите те избягват да покоряват върховете на свещената скала, опасявайки се от навличане на гнева на духовете.

Но туристите не пропускат възможността да стъпят на върха на Улуру-Ката Тюта. Изкачването става с помощта на специални парапети с вериги, които ще ви помогнат да не загинете, което в миналото се случвало често.