Palatka.bg

Розовото езеро Ретба – рубинът на Сенегал

Езерото Ретба не е от най-познатите забележителности на Африка, но със сигурност е сред  най-необикновените. Намиращото се в Сенегал езеро се отличава с розовия си цвят. Понякога водоемът се оцветява и в рубиненочервени краски. Разбира се, историята на възникването на Розовото езеро не е свързана с кървави жертвоприношения, а природни феномени, в които участват и хората.

Розовото езеро Ретба се намира на 25 километра от сенегалската столица Дакар

Някога на това място съществувала лагуна, която била съединена с океана чрез малък проток. Но с течение на времето, прибоят на вълните донесъл пясък и той издигнал естествена преграда, която завинаги препречила пътя на морската вода.

Може би Ретба щяло да остане най-обикновено езеро, но веднъж, по време на силната суша, когато било заплашено от пресъхване, дошли местните жители. Те се възползвали от плитчините на водоема и започнали да добиват солта, утаяваща се на дъното. Времето минавалото и в езерото се появили бактерии Halobacterium, които придали прелестни розови цветове на водата, особено през сухия период. Така поради случилите се аномалии и разрастването на колониите от микроорганизми, оцветяващи водата, езерото Ретба се превърнало в забележителност.

Площта на Ретба е 3 квадратни километра, а максималната дълбочина е не повече от 3 метра

Местните жители, добиващи сол, прекарват във водата 6-7 часа на ден – нещо изключително опасно за здравето, тъй като езерото е наситено със солен разтвор.

Съдържанието на сол в Ретба е около 40%. То превишава аналогичните параметри на знаменитото Мъртво море в Израел. Практически потъването е невъзможно, защото плътността на водата е доста голяма и силата на изтласкване няма да ви позволи да потънете на дъното.

Преди да влязат в солената вода, работниците намазват телата си със специален мехлем с масло от ший. Натривайки кожата си с мазилото, те успяват да прекарат повече време във водата.

Дълго време Розовото езеро било крайната точка на известното оф-роуд състезание Рали Дакар

Днес на това място работниците, които изкарват прехраната си с добив на сол в Розовото езеро още от 70-те години на миналия век, живеят покрай бреговете му в скромни бараки. Във водата не виреят риби или водорасли. Тъй като е противопоказно къпането да продължава повече от 10 минути, основното развлечение за туристите е плаването с лодка в Ретба, каране на джип в околностите и разходки в близките селца, където се продават сувенири.