Palatka.bg

Как изглежда отвътре знаменитият Императорски дворец Хофбург във Виена

Хофбург е един от най-големите дворци в света. В Императорския дворец във Виена, който повече от 600 години бил резиденция на династията на Хабсбургите, се взимали едни от най-ключовите исторически решения, които давали ход на редица европейски събития. В този кралски шедьовър се съхраняват не само исторически значими артефакти,  но и впечатляващи архитектурни стилове от различни столетия.

Внушителното здание било построено през XIII век като средновековен замък, който постепенно се разширявал и обогатявал. В резултат на това днес този величествен дворец, който е официалната резиденция на президента на Австрия, демонстрира невероятни размери и разнообразие от готически, ренесансови, барокови, рококо и класически архитектурни стилове.

Най-старинната част на двореца е Кралският параклис, датиращ от XIII век. Независимо от преклонната си възраст, тази забележителност е достъпна за посещения и в момента. Точно тук по време на църковни служби пее и прочутият Виенски момчешки хор.

Заедно с всички площадки, градини и постройки, дворцовият комплекс Хофбург заема площ от 240 000 м2. Той включва18 крила, 19 двора и цели 2600 стаи. И до днес тук живеят и работят около 5000 души, затова не е случайно, че Императорският дворец е наричан „град в града“.

По време на дворцовата си екскурзия, посетителите могат да обиколят Императорските апартаменти, Музея на Сиси и Сребърната колекция. По-голямата част от интериора е свързана с времената, когато дворецът бил обитаван от херцози и кайзери.

Сред основните обекти в Императорския дворец е и Столовата, известна със своите прекрасни стени и тавани, които били дело на фламандски майстори. Кръглата стая предлага на посетителите да се насладят на изкуството на изящни гоблени.

Едно от интересните места в двореца Хофбург е работният кабинет на фелдмаршал Йозеф Радецки – един от малкото хора, които се ползвали с правото да влизат в двореца, когато пожелаят без предупреждение.

Големият Салон съхранява отлична колекция от мебели на Луи XIV, Кралят слънце, както и няколко порцеланови вази, изработени от легендарния френски порцелан. Тук се намират и колекция от пейзажи и мраморна статуя на сестрата на Наполеон.

Музеят на Сиси

Тази част от двореца е посветена на императрица Елизабет. Тя била наричана от най-близките си Сиси. Музеят на Сиси предлага завладяваща обиколка, разказваща за живота на аристокрацията от XIX век.  В музея са изложени над 300 лични вещи на императрица Елизабет. Освен обичайни предмети от бита като ръкавици, чадъри и рокли, тук може да видите и нейния оригинален смъртен акт.Личността на Елизабет била доста необикновена. Тя била невероятно земна, което не се посрещало добре в света на аристократите. Въпреки че била родена в знатен баварски род, бъдещата императрица обичала да общува с обикновени деца. Именно тази нейна естественост й помогнала да плени сърцето на императора на Австрия – Франц Йосиф I-ви. А и да не забравяме, че десетилетия наред Елизабет Баварска била смятана за най-красивата императрица на Европа.

В двореца Хофбург се съхранява и роклята на Елизабет, с която тя пристигнала в Австрия през 1854 година, нейните кралски одежди, в които била коронована и черното й палто – последната дреха, приживе облечена от императрицата.

Сребърната колекция

Прекрасната Сребърна колекция наброява над 7000 експоната, включително и ежедневната посуда на Императорския дворец. Сред аристократичните прибори се открояват и изящни порцеланови съдове от Далечния Изток, както и сребърният сервиз на принцеса Елизабет-Кристина – съпругата на Карл VI.

Но най-впечатляващата част от експозицията е централната част на трапезната маса. Простиращата се на 10 метра, тържествена маса е украсена с позлатен бронз. Тя била подарък за император Фердинанд I Австрийски за деня на коронацията му през 1838 година.

При посещението на Императорския дворец, непременно надникнете и в придворната кухня, за да видите оригиналните медени тенджери, старинните чайници и други кухненски съдове, използвани от придворния персонал.

Освен, че ще се насладите на разказите за живота на кралските особи и ще зърнете историческите експонати отблизо, в Хофбург ще ви се отдаде и възможност да се потопите в атмосферата на концертните изпълнения на Виенския оркестър на Хофбург, който свири прочутите произведения на Моцарт и Щраус в двореца.

 

Mясто наречено другаде

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ

Advertisement