Palatka.bg

Кулата на ветровете в Атина – първата в историята метеорологична станция

Климатичните промени и времето вълнували хората в древността. Древните гърци изобретили ветропоказателя, а римляните вярвали, че посоката на вятъра предсказва бъдещето. В древна Гърция била построена първата в света метеорологична станция. Тя се нарича Aerides (Αέρηδες) , което на гръцки означава „Ветрове“. Кулата на Ветровете е своеобразен компас с осем страни, съответстващи на осемте направления на вятъра. Тя оцеляла на повеите на времето и просъществувала векове наред в различни цивилизации.

Първата климатична станция в света се намира в Гърция само на 300 метра от легендарния Акропол в Атина

Кулата е висока 12,8 метра, а диаметърът и е 7,9 метра. Прекрасният дизайн на архитектурата възхищава посетителите с елегантността на релефите, символизиращи ветровете, които духат от осем посоки. Освен това старинната кула разполага и със слънчев часовник и специален воден часовник (clepsydra), които в далечното минало се използвали за отчитане на времето, когато не греело слънцето.

Изработената от мрамор, осмоъгълната Кула Aerides била построена в 50-те години пр. н.е. По други данни кулата датира от 2 век пр. н.е. Историците смятат, че тя е дело на древногръцкия архитект Андроник от Кирхест.

Защо вятърът бил толкова важен за древните гърци

За древните гърци посоката на вятъра разказвала за света и местоположението. В гръцката митология дори съществуват четири бога на вятъра: Boreas – северният вятър, Notos – южният вятър, Eurus – източният вятър и Zephyrus – западният вятър.

Елините смятали, че ветровете духат от 12 различни посоки, като тези направления по-късно намерили приложението си в географската ориентация. Гръцкият философ Аристотел предполагал за съществуването на 10 основни посоки на вятъра, но неговата система била асиметрична. За да обхване основните ветрове, гръцкият философ и географ Тимосфен добавил още две направления и така се получила класическата симетрична розета на ветровете с 12 лъча.

Първоначално Кулата на ветровете, която била основана като осемлъчевата система на математика Ератостен, се използвала в качеството й на метеорологична станция. Разположена в района на пазара, кулата играела важна роля за търговците, които правели климатична прогноза и разчет на времето кога да очакват пристигането на товарните кораби със стока.

Но във времената на Римската империя зданието било разграбено. По-късно се превърнала в камбанария на православната църква. Когато Османската империя превзела гръцките земи, кулата започната да функционира като място за мюсюлмански поклонения. В този период Кулата на ветровете била погребана наполовина, а на стените й се появили надписи на турски. Когато дервишите изоставили кулата през 1828 година, тя потънала в разруха.

През 2014 година започнала работа по реставрацията на Кулата Aerides, което отнело две години. Днес паметникът е възстановен и открит за посетители след забвение, продължило почти две столетия.

Mясто наречено другаде

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ

Advertisement