Palatka.bg

Саона – тропическият рай без хотели в Доминикана

Да избяга на остров без хотели е една от най-големите мечти на всеки, който търси спокойствието на екзотичните плажове на другия край на света. Но идилията да попаднеш на остров без хотели, с плажни ивици, постлани с фин пясък и лазурен безкрай е рядко срещан късмет. Не и ако отидете на остров Саона – фотогеничният остров на Доминиканската република, чиито райски пейзажи, палми и дъх на кокос ви подканват за бягство от еднообразието и шума.

Именно на остров Саона била заснета и рекламата на кокосовия десерт „Bounty”. Затова островът е познат и като Баунти. Той е разположен в югоизточната част на карибската република, където подобно на естествена граница, се простира живописна лагуна, отделяща острова от основната част на страната.

Всеизвестно е, че Доминикана се слави със своите поразителни плажове и възможности за райски отдих. Но на остров Саона не е построен нито един хотел. Властите на Доминиканската република решили да съхранят естествената природа на острова и забранили строителството.

Най-голямата забележителност на Саона е недокоснатата екосистема

Девствената природата е главната особеност на този екзотичен остров. Той е част от Националния парк Дел Есте, в който падат и части от територията на остров Хаити.

Саона бил открит от Христофор Колумб по време на неговия втори поход към бреговете на Америка. Това се случило на 14 септември 1494 година. Мореплавателят можел да се похвали с откриването на много красиви тропически острови, но Саона се оказал перла в короната – богат на разнообразна флора и фауна. Той събуждал фантазиите на хората с разказите за разкошни палми, с шумолящи клони над чистите бели пясъци по крайбрежието. Мангровите гори на острова, където се крият екзотични хищници, и до днес растат из плажовете на Саона. А магнетичните водни лагуни са дом на морски звезди, които изумяват пътешественици от цял свят.

Освен чайки, на острова живеят и едни от най-красивите червени и зелени папагали, игуани и костенурки

Водата около Саона е обитавана от много видове риби, змиорки, морски таралежи и скатове. По-навътре в океана се срещат и грациозни делфини. На острова са разпространени над 500 вида растения, много от които се срещат само тук.

Саона не е необитаем остров. Местните хора са малко на брой и се изхранват с риболов. Освен рибата, жителите на Саона изработват и продават сувенири.

Идилията на Саона привлича все повече туристи, които идват от съседните части на Доминикана, за да се насладят за един ден на екзотична остров.

Екскурзията предлага и посещение на местните пещери. Най-известната пещера на Саона е Котубанама. Местните жители казват, че в началото на XVI век вождът на племето таино се скрил в нея в бягството си от испанските завоеватели.

Лагуната на остров Саона е изключително красива. Въпреки че дълбочината й е едва метър, тя е привлекателна за гмуркачи. Саона е известен и като екзотично място за провеждането на сватбени церемонии.

еуфУрия в Парк – театър Борисова

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

НА ЖИВО В ПАРК-ТЕАТЪР “БОРИСОВА ГРАДИНА”

Advertisement