Palatka.bg

Градината на четирите сезона в Милано

Всеки има свой любим сезон, но ако бяхте посетили Милано миналия месец – можехте да се потопите във всеки един от четирите – едновременно, разказва BBC. Известният италиански архитект Карло Рати използва най-съвременните модерни технологии за контрол на климата, за да създаде специална затворена градина, където посетителите могат едновременно да изживеят и четирите сезона – пролет, лято, есен и зима. Те бяха поставени в специални заграждения с общ размер 500 квадратни метра в централния площад на града – Piazza del Duomo.

Освен със своята архитектура, идея и уникално изживяване – градината е изключително любопитна, заради технологиите, използвани в нея. Градината представлява четири отделни панела, свързан със специални врати, които имат различна температура и влажност, близки до средните за определения сезон. В панелите пък са посадени различни видове растителност, която вирее само в определен сезон. За да функционира тя използва „Интернет на нещата“ и всички растения са били свързани със специални сензори, които измерват водата, температурата, влажността и хранителните вещества на почвата, за да се грижат за здравето на зеленината.

Нови технологии и природа

Растенията в градината са поставени под 5-метрова кристална мембрана, която динамично филтрира слънцето въз основа на сензори, реагиращи на светлината. Фотоволтаичните панели над градината генерират чиста енергия, като осигуряват точното количество за охлаждане на зимната зона или за загряване на лятно пространство. Това е изключително интелигентна система, която тотално контролира количеството енергия и топлина, която отпуска.

Проектът е направен с цел да се демонстрира колко са важни новите технологии при борбата на все по-изменящия се и суров климат. Освен това създателите искат да покажат иновативно противодействие на сивия и бетонен изглед в градовете.

Идеята е страхотна и показва колко е напреднала новата технология. Тя може да бъде използвана в много подобни проекти в бъдеще. Например – такава мембрана може да климатизира домовете и офисите, носейки енергия и желаната температура. По този начин се пестят пари за ток и се контролира топлината отвън, а най-хубавото е, че е екологично чисто. Особено силно приложение пък този метод би могъл да намери в отглеждането на растения, като се предполага, че именно това ще е следващото поколение оранжерии.

 Вече започва да се говори за така наречения „Интернет на растенията“ – система, която ефикасно само след и се грижи за отглеждането на различни видове култура. Макар това да звучи странно – подобна система би направила земеделските продукти по-екологични и чисто, отколкото спрямо сегашните методи са масово отглеждане.

еуфУрия в Парк – театър Борисова

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

НА ЖИВО В ПАРК-ТЕАТЪР “БОРИСОВА ГРАДИНА”

Advertisement