Palatka.bg

Райските острови, които скоро ще изчезнат

Искате или не да вярвате – глобалното затопляне е факт. Световното равнище на океанът се увеличава буквално всеки изминал ден. Затова е и само въпрос навреме някои от най-красивите и посещавани места на планетата да изчезнат завинаги. Вижте някои от тях, разказва Reader’s Digest.

Соломоновите острови

Соломоновите острови, група от близо 1000 острова и атоли в южния Тихи океан, бавно биват поглъщани от морето. Нивото на морето се е увеличавало с около 8 милиметра годишно от 1993 г. насам. То се увеличава толкова бързо, че столицата Хоиссел е само на 2 метра от морското равнище и се изгражда нов град за преместването на жителите. Според доклад от 2016 г., публикуван в списанието Environmental Research Letters, пет острова от групата вече са изчезнали и няколко села, които са съществували от 1935 г. насам, са унищожени.

Малдивите

Популярните и красиви Малдивите, архипелаг в Индийския океан, който е дом на много курорти и различни подводни хотели, също бавно се покрива от океана. Според ЦРУ ниската височина на островите ги прави чувствителни към покачването на морското равнище. Световната банка смята, че при сегашните прогнози за покачването на морското равнище цялата страна може да бъде под вода до 2100 година. През 2009 г. президентът на страната проведе политическа среща под водата в опит да обърне внимание на предстоящото бедствие.

Микронезия

Микронезия е страна, съставена от 607 острова, разположени на 2,500 мили югозападно от Хавайските острови в Тихия океан. Микронезия  е 270 квадратни километра райска земя, изпълнена с планини, лагуни и плажове. Поради увеличаването на морското равнище, хората в страната вече са видели лично няколко острова да изчезват под водата, докато други са били намалени по размер.

Фиджи

Тихоокеанските острови на Фиджи също са ниско разположени и уязвими на промени в океанските нива. Според доклада на Световната банка през последните няколко десетилетия някои села вече са загубили около 15-20 метра брегова линия, като се очаква морските нива да се покачат до 43 см до 2050 г. Повишаването на температурите на океаните влияе и на кораловите рифове, което води до избелване на красивите корали, които стават и по-податливи към болести.

Сейшелските острови

Сейшелските острови преживяват безпрецедентно покачване на морското равнище в сравнение с последните 6000 години, според проучване, публикувано в Сборника на Националната академия на науките. При положение, че около 85% от инфраструктурата на страната е разположено на бреговете, повишаването на морското равнище може да бъде катастрофално. Сейшелската информационна агенция съобщава, че само еднометрово покачване може да залее с вода много от ниските острови и населените крайбрежни зони, което ще доведе до 70% загуба на земната маса. Мангровите гори и кораловите рифове също са изложени на сериозен риск.

Карибати

Положението е толкова опасно, че тук вече има план за преместване на всички, които живеят на този остров в Централния Тихи океан, поради увеличаване на нивото на водата. Президентът на Кирибати, независима република, поиска да купи земя във Фиджи през 2012 г. като „застраховка срещу изменението на климата“ за населението на острова. Президентът е цитиран, че „преместването няма да е въпрос на избор. Всъщност ще бъде въпрос на оцеляване“. Той каза, че страната му ще стане необитаема до 2050 г.

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY

АРОМАТЕРАПЕВТИЧНИ МАСКИ-IMMUNIS