Palatka.bg

Най-красивите библиотеки в света

От малък една от най-големите ми страсти са книгите. И макар вече да нямам време да се потапям в други светове по цял ден, то тази страст се е запазила и до днес. Затова винаги, когато отида в някой чужд град, не пропускам да посетя неговите най-забележителни книжарници и библиотеки. Ако и вие споделяте тази страст – позволете да ви разведа из някои от най-красивите библиотеки в света.

Библиотеката в Страховския манастир в Прага

Страховският манастир в Прага е основан първоначално през 1143 г. Въпреки войните, пожарите и други бедствия – той е издържал през вековете и през 1679 г. там се създава една от най-красивите библиотеки в света. Най-известните характеристики на библиотеката са забележителният таван, покрит с библейски стенописи и механизмът с колелета, който може да завърта и размества рафтовете за по-лесно намиране на книгите без да се нараняват.

Кралската библиотека в Копенхаген

Този храм на книгите първоначално е бил построен през 1648 г., но е реновиран в сегашното си състояние през 1999 г. Той е известен като „черният диамант“, благодарение на лъскавите си черни метални сегменти. Вътре ще откриете истинска съкровищница като ценни оригинални европейски творби със специален фокус върху Дания, включително оригиналното копие на първата позната датска книга. Сградата е дом на националния фотографски музей, кафене, зала за представления и голяма абстрактна фреска.

Библиотека Провидънс в Роуд Айлънд

Въпреки че е публична – тази библиотека не се финансиране с държавни пари. Вместо това тази малка, но красива гръцка възрожденска сграда се поддържа от частни донори. Има силен фокус върху историята на Роуд Айлънд и авторите, които са свързани с Провидънс – включително известният хорър писател Лъвкрафт. Тук ще намерите бюст на известния автор на ужасите и екран с познати имена, като например Гилермо дел Торо, в списъка на благодетелите, които финансират мястото.

Щутгартската градска библиотека в Германия

Разположена в сърцето на южна Германия, това не е обикновена библиотека. Основната атракция е пет етажна читалня, оформена като обърната надолу пирамида, съдържаща стотици хиляди книги. Макар да е модерна, библиотеката със сигурност е зашеметяващо място за всеки фен на литературата.

Библиотеката в Ескориал, Испания

Тази испанска библиотека не само е произведение на изкуството, но и е част от обектите на ЮНЕСКО за световното наследство. Построена е по поръчка на крал Филип II, а най-ослепителната забележителност на библиотеката е серия от седем стенописи, изобразяващи седемте свободни изкуства (музика, реторика, астрономия и т.н.). Градът Сан Лоренцо де Ел Ескориал, който е на около 45 минути От Мадрид, е бил любимец на испанските крале.

Университетската библиотека „Тама Арт“ в Токио, Япония

Завършен през 2007 г., библиотеката на университета “Тама Арт” в Токио може да е с модерен дизайн, стъклени стени, минималистични мебели и подредени редове компютри, но все пак успява да има класически, почти древен усет. Тя съдържа повече от 100 хил. книги, а елегантната й структура прилича на сводеста винарска изба.

Кралската португалска читалня в Рио Де Жанейро, Бразилия

Това е библиотека, но всъщност това е повече дворец, посветен на книгите. Варовиковият екстериор е вдъхновен от известния манастир Йеронимос в Лисабон. Интериорът е също толкова зашеметяващ: има прозорец с червено, бяло и синьо стъкло, даващ на библиотеката красива естествена светлина през тавана, а олтар от сребро, мрамор и слонова кост приветства посетителите в сградата.

Бодлиева библиотека в Оксфорд, Великобритания

Бодлиевата библиотека е главната изследователска библиотека на Оксфордския университет. Тя е една от най-старите в Европа и втората по големина и съдържа над 11 милиона артикула. Известна е на учените от Оксфорд като Бодли или Бод. Използва се от около 1300-тната година, а тук има оригинални първи издания на автори като Джейн Остин и Чарлз Дарвин.

Библиотека „Морган“ в Ню Йорк, САЩ

Тази библиотека се състои се от три сгради, които някога са били собственост на известния мултимилионер и финансист Дж. П. Морган. Тази забележителност на Мадисън Авеню включва галерии, библиотеки, зала за представления и, разбира се, частната колекция на книгите на Морган. Тя е наистина забележителна – със златни декорации, покрити с фрески тавани и три етажа с книги – някои от които са свързани с таен проход.

еуфУрия в Парк – театър Борисова

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

НА ЖИВО В ПАРК-ТЕАТЪР “БОРИСОВА ГРАДИНА”

Advertisement