Palatka.bg

Лас Медулас: Най-голямата и значима златна мина в Римската империя

Този невероятен назъбен пейзаж от червени планини и зелени кестенови дървета е резултат от два века разрушителна минна дейност, извършвана от римляните. Известна като Лас Медулас, тази изключително важна в исторически план мина, разположена в близост до испанския град Понферада, е била най-голямата златна мина в цялата Римска империя. Империя, която е можело да се похвали с огромна територия, влияние и мощ.

Римляните започнали да експлоатират златните находища в този район в северозападната част на Испания през І-и век, използвайки техника, базирана на хидравлична мощност. Тази изобретателна система, наречена ruina montium – буквално „разрушаване на планини“ използва воден натиск, целящ да доведе до разпадане на почвата и излагане на златото, намиращо се хипотетично под нея.

Техниката, описана от Плиний Стари през 77 г. сл. Хр., включва изкопаване на тесни кухини надолу в планината, през които е била източвана водата

Налягането на водата раздробило дебелите скални стени, което довеждало до оформянето на дупки, през които е можело да се достигне до скритото зад мощните скали злато. Над 6.5 тона злато е било изкопавано в тези мини всяка година. Впечатляващ резултат, имайки предвид елементарните инструменти и техника, които били използвани през онези години. Елементарни спрямо сегашните идеи и разбирания за технология, но на практика революционни към тогавашните стандарти и идеи.

След около две столетия на работа и активното използване на мината и нейните ресурси, римляните се оттеглили, оставяйки опустошен пейзаж, където драматичните следи от тази забележителна древна технология са все още видими. Цели две хилядолетия по-късно активната човешка дейност тогава все още обуславя начина, по който изглежда региона. Районът вече е пълен с ерозионни дерета, кули и подземни галерии, заобиколени от красиви кестенови дървета. Всичко това се дължи на минната активност на римляните, които превърнали Лас Медулас в най-голямата и значима златна мина в цялата империя.

Las Médulas

Изследванията на Лас Медулас са започнали в края на 80-те години на миналия век. От 1988 г. насам систематичните археологически проучвания на района се извършват от изследователската група „Социална структура и териториално-ландшафтна археология“ на Испанския съвет за научни изследвания (CSIC). В резултат на това Лас Медулас престава да бъде само изоставена златна мина, а се превърна в част от културния и туристически пейзаж, което събужда любопитството на много посетители, които имат интерес да видят очевидните последици от римския добив. Проучването и разкопките на предримски и римски селища по цялата територия позволяват нови исторически интерпретации, които значително обогатяват изучаването на римската минна дейност.

Las Médulas

еуфУрия в Парк – театър Борисова

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

НА ЖИВО В ПАРК-ТЕАТЪР “БОРИСОВА ГРАДИНА”

Advertisement