Palatka.bg

Синята лагуна – естественият спа център на Исландия

Исландия е една от най-северните страни в света. Докато много туристи са привлечени от екзотичните дестинации с топли плажове из тропически острови, всяка година Исландия е посещавана от над 300 хиляди любители на необикновената исландска природа. Едно такова удивително място е Синята лагуна – необикновено езеро с млечносиня вода, което се е превърнало в спа център за исландците и гостите на страната.

Синята лагуна е природно творение, усъвършенствано от човека

Намиращата се на 40 километра от столицата Рейкявик лагуна била сътворена от изстиналата лава. В такова състояние лавата добива пореста структура, благодарение на която морската вода запълва естествените дълбочини в недрата. Близките магмени пластове под земната повърхност повишават температурата на водата и тя става топла и приятна. Но най-прекрасното на ествествен спа извор като Синята лагуна е неговият млечносин цвят поради наситеното съдържание на силициев диоксид – химично съединение с висока твърдост и яркост.

Синята лагуна на Исландия е широка около 200 метра и 2 километра дълга, като средната дълбочина е 1,5 метра. Най-дълбоките места са не повече от 3 метра. Водата в Лагуната е 65% морска, а останалата – прясна. Температурата не надвишава 40 градуса по Целзий и дори в зимните месеци не пада под 38 градуса.

Този изумителен химически и температурен баланс превръща Синята лагуна в предпочитана спа дестинация

Водата съдържа морска сол, силиций, кварц и бяла глина – богат химически състав, на който не може да устои никой търсач на естествени източници на здраве. Когато температурата на водата достигне 37 градуса, силицият започва да се сгъстява. Това прави лагуната идеален източник на качествени маски за лице и тяло и исландската козметична индустрия се възползва от чудния дар на природата.

Синята лагуна – дар от природата за хората

Историята на Синята лагуна не започнала в древни времена. Това се случило, когато през 1976 година в района била построена геотермална електростанция. По-късно били открити целебните свойства на водата, изпълваща естествения басейн под открито небе.

В синята вода на лагуната отсъстват всякакви микроорганизми, което прави естественият басейн безопасен за човека. На всеки два дни Синята лагуна се прочиства от прииждащата от електростанцията чиста вода.

Днес Синята лагуна се слави като уникално природно място, облагородено от човека. Тук е построен прекрасен спа център с термални вани, ресторанти, клиника и зони за отдих. Поддържаният ладшафт се откроява с чудесен дизайн: пътечки се извиват около водата и мостчета се надвисяват над преходите и водопадите на лагуната.

Всички спа процедури се извършват под открито небе в естествени условия. Тъй като Синята лагуна добила изключителна популярност, през 2007 година властите взели решението да приложат спазването на кодекс на хигиената – всеки посетител е длъжен да вземе душ преди да се потопи в Синята лагуна. Днес тя е призната за едно от най-екологично чистите места в цяла Исландия.

 

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY

АРОМАТЕРАПЕВТИЧНИ МАСКИ-IMMUNIS