Palatka.bg

Водопадът Тугелa в ЮАР – конкурентът на прочутия Анхел

Африка, най-сухият континент на планетата, крие неподозирани природни изненади. Там се намира Тугела – вторият по височина водопад в света след знаменития венецуелски водопад Анхел. Може дори да се каже, че той „диша във врата“ на Анхел, конкурирайки с внушителната му височина всяка година.

Тугела се намира в националния парк Натал само на километър и половина от Кралство Лесото. Той е каскадан водопад – водата му се устремява надолу, преодолявайки пет нива. Максималната височина на свободно падане е около 411 метра. При водопада Анхел този показател е 807 метра, докато общата му височина е 979 метра. Африканският водопад Тугела е висок 948 метра, само 31 метра по-малко от Анхел, което го нарежда на второ място сред най-високите водопади в света.

В превод наименованието на африканския водопад означава „взнезапен“. Водата на Тугела идва от едноименната река, която тръгва от Драконовите планини – най-високата планинска верига в Южна Африка. Те се образували в резултат на вулканични дейности, поради което са покрити с дебел базалтен слой. Със своя внушителен вид, водата на Тугела сякаш носи вечността на времето и древната енигматичност на миналото.

Дали всъщност Тугела не е по-висок от Анхел?

През 2016 година чешка научна експедиция приложила нови методи за измерване на водопади. Учените установили, че действителната височина на Тугела е 983 метра. Промяната в показателите зависи от свободното падане и нивата на пълноводието на реката през различните сезони.

И въпреки че Африка е горещ континент, склонът от който пада водопадът, може да бъде покрит със сняг през зимния сезон. Според различни източници мощността на водопада достига 50 кубични фута в секунда и цели 400 кубични метра в секунда. Затова може да се направи извод, че измерванията показват различни резултати във всички годишни сезони. Учените все още спорят за реалната височина на Тугела.

Но дори в най-обилните дъждовни периоди, ширината на Тугела не надминава 15 метра. Точно тогава обаче, той се вижда отдалече. За да се доберете до подножието на водопада, трябва с помощта на водач да преминете през няколко километрови гори и усойни скали. След това пред вас ще се разкрие спираща дъха гледка на спускащия се от стотици метри водопад. Но ако жадувате да покорите върха на водопада, ще се наложи да преодолеете високи самоделни дървени стълби, пълзящи нагоре по отвесните склонове. Тогава ще се озовете на върха на втория най-висок водопад в света. А защо не и първият?

 

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY

АРОМАТЕРАПЕВТИЧНИ МАСКИ-IMMUNIS