Palatka.bg

Керид – кратерното езеро в Исландия, върху което свирят музикантите

Малка, но изключително богата на природни съкровища, Исландия е удивителна страна с неповторими по своята красота забележителности. Трябва да признаем, че имената на много от тях се произнасят наистина трудно: водопадът Селяландсфос или знаменитият вулкан Ейяфятлайокутъл са само част от примерите на прекрасни дестинации с причудливи исландски наименования. За разлика от тях, езерото Керид носи простичко за произношение име на едно място, което не трябва да забравяте да добавите в списъка със задължителни за посещение забележителности.

Езерото Керид е малък водоем в кратера на едноименния вулкан

Той е рапозположен в югозападните части на страната на около 50 километра от столицата Рейкявик. Малкото кратерно езерто е част от списъка с забележителности на всеизвестния туристически маршрут „Златния пръстен на Исландия“.

Дъното на кратера е не повече от 55 метра, като калдерата на вулкана е 270 на 170 метра. Размерите на самотото езеро Керид е 100 на 62 метра – площ, наподобяваща футболно игрище. Бреговата линия преставлява правилен овал с равни краища. Отвисоко езерото прилича на истинско бижу, скрито между стръмнини склонове, покрити с мъхове.

Кратерът Керид се появил преди около 6500 години. Той е част от колона от няколко други кратери, известни като Трнархолар. Следи от вулканична дейност тук почти не се забелязват, защото повечето места на изригване са ниско разположени и са покрити с растителност. Преди време учените предполагали, че кратерът Керид се образувал на нивото на земята в резултат на изригване. Но задълбочените изследвания в района не показали наличие на пепел. Затова днес е разпространена теорията, че някога Керид бил голям шлаков кратер.

Геолозите твърдят, че външният вид на кратерта се образувал от магмени камери под земната повърхност, горната част на която се разрушила под натиска на тежеста и така се появилил Керид

Постепенно кратерът се напълнил с подпочвени води, където по-късно се появило и кристалното езеро.

Водата в кратера никога не пресъхва, но повишаването или понижаването на нивата й показват дали има изменения на нивото на подземните води. По този начин Керид е разглеждан от геолозите като своебразен показател за нивото на подпочвените води в района.

Вътрешните склонове на кратера се състоят не от традиционните черни, а от червени вулканични скали, които придават на езерото Керид интересен вид.
Немски учени, които изследвали Керид, измерили дълбочината му още през 1932 година и установили, че езерото е дълбоко 8-9 метра. То е обитавано от раци и планктон.

И езерото, и кратерът Керид представляват интерес не само за учените и туристите, но и за музикантите. В кратера се наблюдава отлична акустика, затова макар и рядко, там се провеждат концерти. Музикантите на някои от представленията изнасят репертоара си в центъра на езерото върху импровизирана сцена от няколко лодки.

Всеки туристически маршрут из красотите на Исландия включва в програмата си и посещение на Керид. Дълго време заради мистичната аура на Керид, хората вярвали, че езерото е бездънно и в него се крие подземен проход към океана.

 

Mясто наречено другаде

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ

Advertisement