Palatka.bg

Величественият каньон Брайс в Националния парк в Юта, САЩ

Каньоните са завладяващи творения, които със своята красота и очарование, оставят без дъх всеки почитател на природата на Северна Америка. В националния парк в щата Юта се простира каньонът Брайс – известна забележителност в САЩ. Съвкупност от интересни природни образувания изпълват парка и го правят толкова неповторим. Причудливите натрупвания от цветни колони и невероятно сложни керемиденочервени лабиринти са визитната картичка на каньона Брайс (Брайс-каньон).

Независимо от това, че в названието на парка присъства думата „каньон“, в геологически смисъл това не е съвсем вярно, защото каньонът Брайс не е точно каньон

За каньон е възприето да се се определят дефилетата, образувани от един централен воден поток. А тук множество потоци пронизали платото, създавайки невъобразимо красив ландшафт.

Намиращ се на 3100 километра от Вашингтон, Националният парк Брайс-каньон представлява колекция от природни амфитеатри в източното плато Паунтсаугант. Общата площ на Националния парк е доста голяма – 145 кв. км., като най-красивите места са съсредоточени недалеч от информационния център на Брайс-каньона.

Съвсем близо до Брайс-каньона се намира прочутият Гранд каньон (около 170 километра на юг) и националният парк Сион (80 километра на запад)

Но за разлика от тях, Брайс-каньонът е разположен на по-високо надморско равнище. Докато Гранд каньонът лежи на височина от 2100 метра, Брайс-каньонът се издига на 2400-2700 метра надморско равнище. Това означава, че тук се наблюдава съвсем различна климатична и екологична зона. Често много туристи съчетават пътешествията из каньоните, ставайки свидетели на контраста помежду им.

Брайс-каньонът е създаден от силата на безкрайните ветрове, дъждове и постоянната ерозия. Особено очарователен е той на изгрев и на залез слънце, когато бели, оранжеви, червени и кафяви цветове окъпват високите колони на Брайс-каньона. Силуетите на хилядите природни статуи с различни размери се издигат на фона на просторната небесна шир. Тези естетствени природни колони се наричат худу, като максималната височина на някои от тях достига до 60 метра.

Цялата територия на парка е осеяна с високи колони, образуващи загадъчни лабиринти, като се открояват емблематични места:

Амфитеатърът – най-популярното място за пътешественици. Тук пред очите ви ще се разкрие възхитителният вид на просторни площадки и пешеходни пътечки.

Път, дълъг 30 километра се изивива като огромна змия през целия парк и преминава сред 13 естествени площадки. Той е познат като Живописният път и води до висока просторна площадка на парка (2775 метра надморско равнище), носеща името Мястото на дъгата.

Територията на парка се превърнала в природен паметник през 1924 година, а в през 1928 година била обявена за Национален парк

Брайс-каньонът се намира далеч от градските райони, затова тук посетителите не са многобройни, както в Гранд каньона и Сион. Но от друга страна това е плюс – максимално първичната му красота ще се разкрие пред вас нощем – под небето, осеяно със звезди, мистериозният каньон изглежда неземно красиви и величествен.

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY

АРОМАТЕРАПЕВТИЧНИ МАСКИ-IMMUNIS