Palatka.bg

Учените пресъздадоха звука на движението на планината Матерхорн в Алпите

Матерхорн е един от най-известните и величествени върхове в Алпите. Той привлича най-безстрашните планинари, като възнаграждава всеки смел катерач с незабравими гледки от живописни планински пейзажи в Швейцария. Върхът е висок 4478 метра и се е издигнал след движенията на земната кора преди 50 милиона години. Но Матерхорн продължава да изумява учените – те вече знаят как звучат движенията на върха и най-хубавото е, че всеки може да го чуе.

Изследователи от Техническия университет в Мюнхен стигнали до извода, че Матерхорн се движи напред-назад в продължение на две секунди, съобщава Daily Mail. За целта специалистите монтирали сеизмометри в алпийската планина, като най-високият бил поставен на височина от 4470 метра. Измервателните станции в подножието на планината послужили като ориентир. Всеки датчик в мрежата бил настроен така, че да изпраща в Швейцарската сеизмологична служба запис с всяко движение на планината.

Сеизмолозите открили, че Матерхорн се люлее с честота 0,42 херца в посока север-юг, както и в посока изток-запад

Ускорявайки вибрациите до 80 пъти, учените преобразували вибрациите на Матерхорн в аудио файл с вълни, които могат да бъдат чути от човека.

Средното движение на Матерхорн е незначително и се изчислява в нано- и микрометри. Но колебанията на върха на планината са 14 пъти по-силни, отколкото в подножието й. Причината за това е, че върхът се движи свободно, докато подножието на планината се намира в покой – точно като дърво, огъващо се под напора на вятъра.

Усилването на движението на земните пластове се разпростира дори с риск от земетресение, което играе важна роля за устойчивостта на склоновете по време на силни сеизмични действия.

Матерхорн се намира на границата между Швейцария и Италия. Върхът се отличава със забележителна пирамидална форма, чиито страни са обърнати към всички страни на света. Заради сложните скалисти склонове, Матерхорн е известен като един от последните покорени върхове на Алпите. Над 500 души са намери смъртта си в опит да преодолеят стръмностите на върха.

 

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY

АРОМАТЕРАПЕВТИЧНИ МАСКИ-IMMUNIS