Palatka.bg

Малдивите – вечното вдъхновяващо лято с шепот от древните цивилизации

Малдивите е толкова популярна дестинация за прекрасен летен отдих! Какво прави Малдивите, островна държава в далечния Индийски океан, толкова специално място? Плажовете с ефирен бял пясък, бризът, който шумоли в клоните на кокосовите палми и топлите води на океана са визитната картичка на Малдивите. Но популярната туристическа дестинация крие вдъхновения, до които трябва да се докоснем, за да изживеем наистина пълноценно гостуването в необятната красота на Малдивите.

Малдивите са архипелаг, състоящ се от коралови острови в Индийския океан в сърцето на самия екватор. Малдивската република е островна държава, разполагаща се върху територията на 1200 острови, голяма част от които са необитаеми. Водите на океана покриват около 90% от територията на страната.

Това е раят с вечно лято, където температурата целогодишно варира между 25-32 °С. Островът е заобиколен от тюркоазени лагуни, а на сушата почти не се срещат змии и насекоми – чудесни условия, за всички, които просто искат да се насладят на безопасен и спокоен отдих с дълги топли вечери.

Безкрайна тишина

Ако идвате от динамичен шумен град, попадайки на Малдивите, вие ще се потопите в спокойствието на един от необитаемите острови на малдивския архипелаг. Всичко, което ще чувате наоколо е тишина. Но тя е съвършена, няма да ви оглуши, а ще гали сетива ви.

Плясъкът на вълните и шумоленето на палмовите листа създават толкова мек фон, който ще ви накара да замечтаете. Погледът ви ще потъне в безкрая, където между вас и хоризонта няма нищо друго, освен широкият океан. Не се случва нищо, но ако се съсредоточите, ще изпитате визуален, интелектуален и емоционален детокс.

Тази безкрайна благодатна пустош ще ви помогне да усетите още по-ярко всяко следващо впечатление от острова.

Вкусовете на Малдивите

Традиционната кухня на Малдивите е позната като дивехи кухня. Тя е изпълнена с богати вкусове, разнообразни хрупкави предложения от готвачите на улична храна и изпечени на дървени въглища хлебчета чапати в комбинация с пикантни къри сосове.

Малдивската кухня съчетава традиционни вкусове, повлияни от съседни страни като Индия и Шри Ланка. В миналото местните хора разчитали на основни продукти като риба, кокосови орехи, плодовете на хлебно дърво, просо. Но срещата с чужденци и търговци от далечни земи допринесла за разгръщането на уникални вкусови качества на местната кухня, символизираща идентичността на малдивците.

Днес традиционната кухня на Малдивите съдържа три основни съставки – кокос, риба и нишестета, направени от семена и зеленчуци.  Вкусната храна ще ви впечатли с леката пикантност, деликатната сладост и екзотичен вкус – традиции, предавани от поколения малдивци.

Изкуство и цветове

В изкуството на Малдивите се използват природни материали – дърво, миди, корали, палмови листа, тръстика, камъни, органични масла, естествени багрила. Жените са изкусни майсторки в тъкачеството, плетенето на кошници и изработката на бижута.

Още с пристигането на острова, всеки турист очаква, че ще се запознае с автентичната култура и островен бит. Повечето от традиционните занаятчии са стари хора, а младежи, желаещи да овладеят занаятите, почти не се срещат. Младите малдивци предпочитат работата като туристически гидове, които запознават гостите с културата и бита на Малдивите.

Една от най-красивите прояви на малдивското национално изкуство е техниката Liye Laajehun. От александрийско лаврово дърво, което расте навсякъде по територията на страната, майсторите изрязват всевъзможна посуда, вази и шпатули. След това те внимателно покриват произведенията с няколко слоя цветни лакове, започвайки от най-ярките – жълто, червено – и завършват с черно. После изкусно смъкват най-горния слой, разкривайки първия. И ето, че имате ярки и наситени растителни и геометрични орнаменти. Традиционното изкуство Liye Laajehun било донесено с идването на китайските мореплаватели.

Мултикултурният дух на океана

Малдивските острови са райско кътче насред океана. Оттук са минавали древни морски търговски пътища. В кораловите рифове наоколо сякаш са вплетени вековните следи на различни култури и на смелите мореплаватели от всички краища на света.

Първите заселвания на острова станали с идването на египтяните слънцепоклонници. Смята се, че те дошли преди около 4 хиляди години. След тях пристигнали арийците от долината на река Инд, последвани от народите на южна Индия и Шри Ланка, които донесли със себе си будизма. През XII век тук се появили и арабски мореплаватели и ислямски проповедници.

Днес малдивците изповядват ислям, но следи от отминали цивилизации все още се срещат. На островите можете да се натъкнете на постройки, ориентирани към слънцето. Новите сгради са издигнати върху основите на древни будистки храмове, а минаретата са от коралови стени. Всички тези следи от миналото се преплитат със съвремието, пресъздавайки уникалния чар и романтика на Малдивските острови.

 

Mясто наречено другаде

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ

Advertisement