Palatka.bg

Страх ви е от пътуването със самолет? Ето как да се справите с проблема

Един от най-безопасните начини за пътуване е със самолет. Но дали заради страха от височини, натрупаните в съзнанието спомени от филмите със самолетните катастрофи или поради страха от неизвестното, някои от нас трудно се справят с преодоляването на неприятните усещания преди и по време на полета. Други пътници са дори по-крайни – и дума да не става да използват този вид транспорт.

Вместо да се радваме на пътуването със самолет и заминаването за така желана почивка или отиване на гости при някого, ние изпадаме в паника от мисълта, изтощаваме себе си в тревога как ще оцелеем на борда.

Важно е да осъзнаем, че в този страх не сме сами – има толкова много хора, които се страхуват да летят със самолет. И тъй като този довод не е достатъчен да ви престраши да пътувате нормално, ето няколко съвета как да се справим с проблема.

Преди качването в самолета…

Опитайте се да се успокоите. Звучи лесно на думи, затова следвайте няколко важни стъпки.

Не консумирайте кофеин

Почти всеки обича да започва деня си с ободряващо кафе. Но преди полета е добре да нарушите любимата рутина, особено ако ще летите сутринта. Когато не сте успели да се разсъните добре преди полета, по естествен начин ще понижите нивата на стрес в тялото.

Помислете за коя част от денонощието е най-добре да резервирате полета

Сутрешните полети са чудесен избор за „прескачане“ на кафето. Все още сме сънливи, сетивата ни се намират във фаза на сравнителен покой. Освен това пътуването сутрин гарантира избягването на чакане на закъснели полети, което още повече може да ни напрегне.

Пътуването през нощта също е добър избор за онези, които по принцип обичат да спят в превозно средство. Затова преди да запазите място, помислите какво ще пасне най-добре на вашия организъм и навици.

Важно е да предвидите дали има достатъчно време за придвижване към прекачването за следващ полет. Ако имате прекачване, колко време ще останете на летището? Ако разполагате с малко време или сериозно закъснявате за следващия полет, това няма да помогне на тялото ви да остане спокойно.

На борда на самолета…
Предварително изберете подходящо място
До пътеката или до прозореца?

Много пътниците предпочитат да седят до прозореца по време на пътуването. Те искат да се насладят на панорамните гледки и да осъзнават, че летят. Това ги успокоява.

И напротив – други искат максимално да се отдалечат от прозорците и поне за кратко да се отдадат на илюзията, че се намират на хиляди километри от земята.

Ако търсите удобството да ставате лесно и да се разхождате или искате да имате по-лесен достъп до тоалетната, то място до пътеката е удачен вариант за вас. Но ако търсите спокойствието на хоризонта и галещите слънчеви лъчи, то прозорецът е по-доброто място, което ще ви даде усещането за свобода и спокойствие.

Отзад или отпред?

Ако държите бързо да излизате от самолета, то изберете място отпред в кабината. Но ако се страхувате от турбуленция, по-разумно е да седнете до крилото на самолета, защото това е най-стабилното място на борда. Избягвайте задните места, където е най-неспокойно не само заради друсането, но и заради струпването на тълпа от чакащи пред вратата на тоалетната.

Медитация и дълбоко дишане

Успокойте дишането. Поемете дълбоко въздух и не забравяйте да дишате – често затаяваме дъх преди излитането, което е естествена реакция на стресовата ситуация, в която сме попаднали. Ако се налага, помогнете си и с билкови добавки с успокояващ ефект или с подходящи лекарства.

Опитайте се да превърнете летенето в приятно изживяване

Отвлечете вниманието си от страха. Абстрахирайте се с интересен филм или друго занимание като слушане на музика, четене на книга. Винаги можете да съсредоточите погледа си върху спокойствието на спящия наблизо спътник или да намерите обща тема на разговор със събеседника до вас.

Няма нищо нередно и в това да съобщите на стюардесите, че се страхувате от летенето със самолет. Попитайте ги дали се очаква да има турбуленция по време на този полет. Разговорът с тях може да ви помогне да осъзнаете, че няма неизвестност, която да ви държи в напрежение.

Допълнителна помощ

Преди да дойде денят за летене със самолет, попитайте доктора си какви лекарства може да ви бъдат препоръчани. Всеизвестно е, че пиенето на подходящи медикаменти преди качване на самолет буквално спасява живота на много хора.

И все пак, не забравяйте, че всяка изпитана стратегия за овладяване на страха ще направи следващия полет ще по-лесен и приятен.

Mясто наречено другаде

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ

Advertisement