Palatka.bg

Къпането забранено: Чанд Баори – квадратният кладенец с хиляди стъпала в Индия

Древните дворци и архитектурни паметници на Индия пленяват с възхитителния си облик безброй пътешественици от всички краища на планетата. Пищните исторически здания на южноазиатската страна с многохилядолетна история често играят ролята и на чудесни декори в художествени и научнопопулярни филми. Такова фотогенично място с геометрична красотата е Чанд Баори – един от най-дълбоките кладенци не само в Индия, но и в света. Чанд Баори е доказателство, че има още толкова много да се види в безкрайния списък от неповторими индийски архитектурни зрелища.

Необичайният кладенец се намира в малкото селце Абханери, щата Раджастан на 90 километра от Джайпур. Необичайната квадратна структура на Чанд Баори е дълбока 30 метра. Естетическата симетрия от 3500 стъпала е истинска радост за окото.

Кладенецът е една от най-древните и привлекателни забележителности в Раджастан. Подобно на храма Харшат Мата, Чанд Баори също е посветен на богинята на радостта и щастието.

Защо бил построен Чанд Баори

Кладенецът Чанд Баори бил построен от Никумбха – владетел от династията Чахамана. Това се случило между IX и X век от н.е. Съоръжението било построено като резервоар за вода. На повърхността на водата температурата на въздуха винаги е 5-6 градуса по-ниска. Затова по време на непоносимите жеги кладенецът бил използван като социално място за срещи и отдих на местните жители.

Квадратната форма на кладенеца Чанд Баори е неговото хипнотично обаяние. Дължината на външните страни над повърхността е 55 метра. Дълбочината на необикновеното хидрохранилище достига 30 метра, но за да се спуснете до самото дъно, трябва да преодолеете 13 нива.

Всяко ниво е изградено от 7 стъпала. Към дъното водят 91 стъпала. Целият архитектурен шедьовър се състои от 3500 стъпала, като повечето от тях са разположени на три от стените на кладенеца. На четвъртата страна им специална ложа, предназначена за кралските особи.

Вода, опасна за живота

Днес кладенецът е един от най-забележителните исторически обекти на Индия и се охранява от археологическата служба на държавата. На мястото патрулират служители, които следят за порядъка, като строго забранено е къпането в кладенеца. Това е така, защото бактериите във водата я правят изключително опасна за човешкото здраве.

От време на време на мястото прииждат поклонници, които умиват във водата единствено краката и ръцете си. Независимо от забраната, в Чанд Баори са регистрирани смъртни случаи. Обикновено жертвите са местни деца, които са имали нещастието да решат да се разхладят в жегите, както и неразумни туристи.