Palatka.bg

Пещерите Уайтомо – подземният планетариум на Нова Зеландия

Пещерите на светещите насекоми Уайтомо в Нова Зеландия е уникална природа забележителност. В Уайтомо се крие истински планетариум, които ще ви пренесе в невероятен космически свят от светлини. В това чудо на природата живеят необикновени създания, изпълващи със светлина недрата на пещерите. Ако попаднете в чудните пещери Уайтомо, вие сякаш ще се пренесете в фантастичен свят, но той е реален – с истинско сияние на подземни звезди.

Пещерите Уайтомо  се намират в северните части на Нова Зеландия на седем километра от градчето Хангатики. Преди милиони години на това място се ширел океан. Водата пронизала многобройни тунели и ниши във вътрешността на земята. Когато най-накрая отстъпила, в пещерата се образували отлични условия за съществуването на мънички светещи организми. Тези светещи червеи от вида Arachnocampa Luminosa, които се срещат само в Нова Зеландия, станали причина за неповторимото осветяване във вътрешността на Уайтомо.

Някои учени смятат, че насекомите в пещерите Уайтомо са комари. Въпреки че изглеждат точно като обикновени комари, жизненият им цикъл е съвсем друг. Смята се, че основната храна на този вид насекоми са гъбите, които растат в пещерата.

Личинките на насекомите достигат дължина до 3 сантиметра. Те се свързват помежду си с помощта на специални нишки, покрити с лепкаво вещество, което излъчва биолуминесцентна светлина.

Спазвайте тишина или… ще останете на тъмно

Нишките паяжини представляват капани за малки насекоми. За да привлекат и уловят храна, личинките започват да излъчват ярки светлини. Учените предполагат, че колкото по-силно свети личинката, толкова по-силен е изпитваният глад. Целият процес на хранене на светещите насекоми може да се наблюдава отблизо с просто око, но важно е да се постараете да не пречите на обитателите на пещерата.

Светулките се боя от шума. Ако докато се намирате в Уайтомо извикате силно, вълшебните светлинки ще угаснат и ще ви оставят сами в тъмнината.

Пещерите Уайтомо – забележителност от световно значение

Светещите насекоми във вътрешността на пещерите правят Уайтомо толкова специален природен феномен. Синьозеленото сияние е онова, което привлича туристи от цял свят. Особено причудливи са нишките, от които капе лепкаво вещество. Тогава те светят точно като обаятелни светещи гирлянди.

Местното племе маори отдавна знае за съществуването на пещерите Уайомо. В превод от езика на местните Уайтомо означава „уай“ – вода, „томо“ – фуния. Учените започнали да изследват необикновеното място през 1887 година.

Но красотата на Уайтомо не се изчерпва единствено в пещерите на светулките. Това е цял набор от 150 карстови пещери, в които можете да се насладите на прекрасни сталактити и сталагмити.

Още в началото на XX век тук започнали да се провеждат екскурзии. Първоначално водачи на туристите били местните жители. През 1904 година пещерите били отдадени на държавата. Днес Уайтомо е една от най-прочутите и посещавани забележителности на Нова Зеландия.

Звездното небе в Уайтоми поставило рекорд за посещаемост през 2004 година – годината, в която 400 хиляди души посетили магичните пещери.