Palatka.bg

Съкровищата на Алтай: каменните гъби на Аккурум, които се променят всяка година

Алтай е мистика. Недокоснати вечни ледници. Красота на величествени планински върхове и непокорни реки. Тази необикновена планина, до която се докосват пясъците на пустинята Гоби, се намира в централна и източна Азия. Тя сякаш е кръстопътят на необятните земи на Монголия, Русия, Китай и Казахстан. Тази споделена земя на вятъра е богата на невероятни живописни гледки. В Същинския Алтай, една сложна блоково-нагъната планинска система, се крие местността Аккурум – причудливи скални образувания, които всяка година променят формите си.

Точно както Белоградчишките скали в България, скалните образувания на Аккурум също предизвикват възхищение със зашеметяващите каменни гъби, извисяващи се над усойните проломи в Алтай. Каменните гъби се намират в ждрелото на река Карасу, недалеч от Телецкото езеро – един от най-големите водоеми в азиатската част на Русия.

Тук времето и климатът са сътворили своите скулптури чрез насипването на дребни камъни, ронлива пръст и пясък. Така се появили каменни гъби Аккурум или Ак-Корум, което означава Бял сипей. Отломките от скалите и големите кръгли камъни били изваяни от бурните ветрове и отмиването на меките слоеве на земната повърхност.

Скалите се съпротивлявали на поривите на вятъра и дъждовете и възприели формата на издължени стълбове. Върху тях се образували „шапки“, които се отличават с по-голяма плътност и издръжливост. Тези необичайни пейзажи приличат на тайнствени скални гъби с характерните шапки и пънчета. Височината на гъбите е от 1 до 7 метра, а диаметърът на стълбовете – от 0,5 до 2,5 метра.

Каменните гъби и краят на света

Всяка година каменните статуи на Аккурум се променят. Глинестите почви, върху които „растат“ скалните образувание, поглъщат стълбовете им бавно, докато те се разрушават и изчезват, а на тяхно място се появяват нови.

Истината е, че повечето от каменните гъби изчезнали след земетресение през 2003 година, докато още в края на XIX най-големите били съборени от натиска на собствената си тежест.

Местните легенди разказват, че краят на света ще настъпи, когато някой ден всички шапки на каменните гъби паднат. Затова можем да сме спокойни, че за сега апокалипсисът се отлага.

Трудно е до се докоснеш до неповторимата красота на каменните гъби на Аккурум. Природата сякаш крие своето уникално творение от хорските очи. Човешките стъпки тук са оскъдни и малцина успяват да се опълчат на вятъра, покорявайки Алтай.

За да стигнеш до скалния феномен Аккурум, трябва най-напред да преодолееш река Чулшман и нейното дълбоко дефиле. След това пред погледа ти ще се разкрие стръмна пътека, но и ако този път не се откажеш и намериш сили да изкачиш стотиците метри, ще бъдеш възнаграден с опиянението от магичната сила и мистика на Алтай.