Palatka.bg

Най-сигурното място за живеене: кръглите масивни къщи от древността във Фудзиен, Китай

Хилядолетната история на Китай и необикновената му природата са сред най-забележителните чудеса на Азия. Едно такова магнетично място в Поднебесната империя се намира в планината Фудзиен в южен Китай. Обгърнати в свежа зеленина и сгушени една до друга, там ви очакват странни крепостни къщи в кръгла форма. Ако не сте чували за тулоу (земeн дом), както е наименованието на древните жилищни сгради, в които живеят представителите на народ хакка, трябва да знаете, че техните кръгли крепостни къщи са идеална защита от опасностите на външния свят.

Хората от народността хакка първоначално живеели в централните части на Китай

Но в последните 1000 години те се установили в южните планински части. Осъзнавайки, че ще бъдат малцинство в новата територия, те се нуждаели от сигурна защита от набези и други опасности. Затова хакка построили такива къщи, които можели да приютят под покривите си цялата общност. Благодарение на своя уникален език и култура, хакка създали защитено селище тулоу.

Но преди да се погрижат за безопасността си, хората от хакка започнали да издигат стени, вкопани дълбоко в земята. Стените били дебели 2 метра и представлявали масивни външни кръгове. Входът на всяка сферична сграда бил подсигурен с желязо и масивни плочи. Той водел към вътрешната част – двор, в които се помещавали самостоятелни здания за живеене, храмове, хранилища за оръжия. Всички те били издигнати върху няколко кръгли нива. Целият малък вътрешен град бил изграден от природни материали като земя, камък, дърво и бамбук. През лятото било прохладно, а през зимата топлината се задържала, благодарение на солидната естествена защита срещу вятъра.

В селището живеели поне 80 семейства, които разполагали с площ от около 40 хиляди квадратни метра

И това наистина било едно отлично място за живот. Солидната структура на тулоу била така замислена, че да защитава живеещите и при земетресения.

Много от сградите, построени още преди векове, се съхранили до наши дни. Във Фудзиен са запазени повече от 30 хиляди къщи, разпръснати в цялата южна провинция. През 2008 година в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство били включени 48 малки селца като „изключителни примери за изграждане на традицията“.