Palatka.bg

Хавайската пица – историята на едно от най-спорните ястия

Знаете ли, че хавайската пица е измислена в Канада? А знаете ли, че нейният създател е балканец? Отдавна се водят разгорещени кулинарни дебати дали ананасът е добър приятел на пицата. Любителите на вкусното печиво по целия свят познават популярната комбинация като „Хавайска пица“. Сладко-соленият вкус е онова, което разпалва спорове между ценителите. Но зад хавайската пица се крие цяла история, която започва в началото на 60-те години на миналия век.

През 1962 година Сам Панопулос, мигрант от Гърция, решил да изпробва късмета си и открил ресторант в малкото градче Чатъм в Канада

Той нарекъл своята закусвалня „Спътник“ и започнал да предлага на клиентите си обичайното американско меню, включващо хамбургери и палачинки. Панопулос узнал, че модата на пицата вече превземала САЩ и неминуемо щяла да завладее и Канада.

Независимо, че в първите години гръцкият готвач не отделял особено внимание при избора на съставките на пиците, скоро ситуацията се променила. През 2017 година в интервю за BBC Понопулос разказал спомените си от онова време и как решил да сложи върху пицата ананас от консерва. Хрумнало му да експериментира с вкусовете и да разбере дали съчетанието ще се окаже успешно. Тъй като той и колегите му от ресторанта били новаци в бизнеса, се радвали на свободата да правят експерименти.

Точно по онова време Америка отваряла вратите си за непознатата международна кухня благодарение на военните, които се завръщали от екзотични командировки в южните части на Тихия Океан

Така хавайската култура станала популярна в САЩ. Появили се и китайски блюда, в които се смесвали напълно контрастни вкусове – сладко и солено. Нещо нетипично за западните общества.

Навлизането на екзотични вкусове, донесени от ветераните и мигрантите в северноамериканския континент допринесло за смесването на ароматите на различните култури.

Но експериментът с ананаса в пицата не се увенчал с успех веднага. Понопулос споделил в интервюто за BBC, че в началото никой не харесал вкуса на пицата. Постепенно мнението на все повече хора започнало да се променя, но по онова време наистина никой не смесвал сладко, кисело и солено, признава гръцкият мигрант.

Оригиналната рецепта на пицата включвала съчетание от шунка и ананас, за да можело да се постигне контраст на вкусовете. Скоро и други майстори-готвачи присвоили иновационния подход и започнали да правят свои варианти на пицата с ананас.

Днес хавайската пица е разпространена по цял свят, а в Австралия е най-предпочитаната от всички видове пици

Панопулос починал през 2017 година на преклонната възраст от 83 години. Той успял да пречупи бариерите на традиционните съставки на пицата и да открие нов свят от вкусове.

Балканецът оставил следа в света на кулинарията, предизвиквайки малка революция в бизнеса с пици. Така той помогнал да се надгради традиционната италианска кухня като една от най-разпознаваемите в международен план. А хавайската пица станала една от най-обсъжданите храни в менюто с любимия ястия на хората по цял свят.