Palatka.bg

Хой Ан – един от най-старите и пъстри градове в Азия

Място за мирни срещи“. Това означава в превод наименованието на виетнамския град Хой Ан. Той е един от най-значимите културни центрове на Виетнам. Изключително пъстър и запомнящ се, Хой Ан е сред най-богатите градове на Югоизточно азиатската страна. Независимо, че не разполага с летище или железница, в града може да се пристигне по автомобилен път. Но тази особеност сякаш допринася за съхранението на облика на Хой Ан – пресечната точка на различни азиатски култури, чиито тайнствени кодове сами трябва да разчетете.

Още в далечно минало в Хой Ан имало голямо търговско пристанище. И до днес градът е известен в цяла Източна Азия с разнообразната и възхитително интересна кухня. Популярни развлечения за туристите са именно майсторските класове по готварство, които не само запознават пътешествениците с местните блюда, но и им дават възможността да се включват в тяхното приготвяне.

Простирайки се на брега на река Бон по крайбрежието на Южно-китайското море, бившият пристанищен град Хой Ан се откроява с прекрасното японско и китайско влияние в архитектурата. Къщите на японски търговци, храмовете, построени от китайците, и дори хранилищата, пазят паметта за културно-търговските връзки на всички краища на Азия.

Старият град – сливането на виетнамската, китайската и японската култура

Старият град е очарователна част на Хой Ан. Той се намира в самия център на града, на брега на река Бон. Толкова е малък, че можете да го обходите пеша, но ще останете изумени от блестящите образци на китайската и виетнамската архитектура.

Един от най-ярките примери за красотата на старата азиатска архитектура е Японският мост, който бил построен от търговците от Страната на изгряващото слънце през XVII век.

За да се съхрани културното наследство на Хой Ан, достъпът на автомобили до Стария град е разрешен само в някои части.

Попадайки в Стария град, ще усетите, че сте се пренесли в миналото. Ще се озовете в самобитния свят на малки магазинчета и дюкяни, където се предлагат сувенири и произведения на виетнамското изкуство.

Класическата китайска архитектура ще ви заплени с приказната фотогеничност на залата Фудзиен. Тази актова зала била създадена като център за общуване между китайци, живеещи в околностите и за гостите, идващи от всички краища на Азия.

Това здание е едно най-древните в Хой Ан – датира от 1690 година. Докосвайки се до уникалния културен център и място за срещи, вие ще станете свидетели на съвършения образ на китайския архитектурен стил.

Във вътрешността на културния паметник се намира Храмът на Златната планина Цзиншан. Той е посветен на Тхиен Хау, богинята на морето и покровителката на моряците. Освен това тук ще видите и Храма на плодородието, който според легендите помага на бездетните двойки да бъдат сполетени от така желаното щастие.

Светилището Май Сан – наследството на цивилизациите

Руините на Май Сан са едно от местата в Хой Ан, където ще се запознаете със следите от древната цивилизация Чампа. Светилището е обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Някога, между II-XVII век, тук съществувал независим народ, който по-късно попаднал в състава на Виетнам.

Впечатляващите руини са в индуски стил и включват множество красиви каменни скулптури, храмове и кули, обгърнати в растителността на тропическата джунгла.

Ако сте любопитни за отминалите времена, непременно трябва да посетите светилището Май Сан, намиращо се на 20-на километра от Хой Ан.

Музеят на керамиката съхранява голяма колекция старинна керамика. Музеят, който представлява реставрирана дървена къща, предлага експозиция на образци на японското, китайското и виетнамското керамично изкуство, датиращи от VIII век.

Плажът Ан Банг

Ан Банг е пример за класически райски плаж от идиличните туристически визитки. Плажът е известен като едно от местата, непокътнати от урбанизацията. Но тук освен на спокойните топли плажове, можете да се насладите и на многото ресторанти и заведения, предлагащи интересно традиционно меню.

Плажът Куа Дай

Хой Ан се гордее и с друг прекрасен плаж – Куа Дай. Той е разположен в района на Каман. Представлява 3-километрова ивица, обсипана с ефирен бял пясък. На него можете да прекарате дълги следобедни часове в наслаждение на красивите морски вълни, които вечер чудният златен залез гали с лъчите си.

През 1999 година Хой Ан попада в списъка на Световното културно наследство. Живописният вид и ласкавото море са онова, което превръщат виетнамския град в тропически рай. Естествената ерозия на крайбрежната ивица довела до изчезване на пясъка в някои места по ивицата на Куа Дай. Но, оказва се, това добавило още по-голяма доза очарование във виетнамското райско кътче.