Palatka.bg

В Антарктида откриха уникална екосистема с 60 милиона риби под дебелия лед

Антарктида крие необятен свят под вечните ледници. Поредното доказателство за непознатите тайни на океанските дълбини е сензационното откритие на странните риби с прозрачна кръв. Тази „ледени риби“ удивиха учените именно с факта, че в телата им липсва червена кръв. А да оцелеят на низки температури, организмите на представителите на непознатия досега вид риби изработват антифризен белтък, който възпрепятства образуването на ледените кристали в кръвта.

Колонията от ледени риби била открита още през февруари 2021 година от германския изследователски кораб „Polarstem“, но новината се разпространила през януари 2022 година

Научният екипаж изследвал морското дъно с помощта на система от камери за видеонаблюдение. Скрити между камъните на дъното, гнездата с рибите изненадали учените. „Никога не съм виждал  нещо подобно в 15-годишната си практика на учен-океанолог“, — заявява Отун Пурсер, ръководител на мисията и учен от Института „Алфред Вегенер“ в Бремерхафен в Германия.

По думите на биолога, колонията заема площ от поне 240 кв. км.

Всяко от гнездата, които се срещат на всеки три квадратни метра, са охранявани от една възрастна риба. Изчисленията показват, че екосистемата се състои от 60 милиона гнезда, като във всяко има по 1735 яйца.

Учените призоваха екосистемата да бъде обявена за защитена територия. Те отбелязаха, че съществуват някои видове сладководни риби, които създават подобни гнезда, но досега никой не е виждал такива колонии в дълбокия океан.

Морето Уедъл се  намира целогодишно под лед, но той е относително тънък – дебел е не повече от метър. Морското дъно е обитавано от гъби, корали, октоподи и морски звезди. В този район живеят около две хиляди морски тюлена, които вероятно се хранят с ледената риба.